• 325
    fay hattının ortasında bir memleket. zamanı bilinmeyen, kendisi bilinen bir doğa olayı. neye mal olacağı, nelere yol açacağı bilinen, hesaplanmış öngörülmüş, daha önceden tecrübe edilmiş bir afet. önlemleri bilinen, nasıl en az hasarla atlatılabileceği insanoğlu tarafından ortaya konulmuş bir gerçeklik.

    6 şubat 2023 depremi için, hatta bütün depremler için yukarıdaki tanımlar yeterince doğrudur. yüzyılın felaketi, asrın felaketi, kıyamet tanımlamaları ise gerçeği çarpıtmak için uydurulmuş sıfatlardır. 6 şubat'ta olmasa 17 eylül'de olur. 2023'te olmasa 2043'te olur. bugün olmasa yarın olur. olmadı mı 99'da mesela?

    yüzyılın felaketi nedir biliyor musunuz? bu deprem sonrasında yaşananlardır. onca evin yıkılmasıdır, yukarıdaki tanımlamaya rağmen. onca insanın göçük altında kalmasıdır. sonrasında günlerce ulaşamamaktır o insanlara, enkazdan çıkanlara bir çorba bile verememektir, insanlar hala enkazın altındayken yetişememektir, 2023 yılında internetin olmamasıdır, ulaşımın olmamasıdır, 161. saatte mucize kovalamaktır 16. saatte çıkarabilmek varken...

    asrın felaketi buz gibi gerçeği görmezden gelmektir, fay üzerindeki yaşamların güvenliğini sağlayamamaktır.

    bu coğrafya insanlarının başı sağolsun. çoktan yazılmış, "kaderin planının" bir oyuncağı oldukları için.
App Store'dan indirin Google Play'den alın