• 324
    entry okuma kilavuzu: uzun degil. lütfen sonuna kadar okuyun.

    ke$ke ya$anmasaydi demek istemiyorum, allah'in bir yazgisi. ayriyeten olaya bilimsel olarak yakla$tigimizda. bölge bir fay hattinin üzerinde yer aliyor, yani deprem kaçinilmaz. o yüzden ke$ke bu kadar can kaybi ya$anmasaydi demek istiyorum, fakat, o da allah'in yazgisi. zira vade doldu ise, vakit, saat geldi ise, ne 1 saniye ileri, ne de bir saniye geri. allah-u teala emanetini geri alacaktir.

    ancak..

    hiç mi suçlu yok? kadere boyun eyecegiz, rabbim öyle istedi, diyecegiz, amenna. allah'a havale edecegiz. bu i$in uhrevi boyutu. ancak bu i$in bir de dünyadaki adalet boyutu var. cenab-i hakk el-alim sifati ile zaman ve mekan farketmeksizin her $eyin, öncesini ve sonrasini bilendir. yani her $eyden haberdardir. depremlerde büyük can kayiplarina mal olan müteahhit ihmalkarliklarini allah önceden bilmiyormuydu? elbette biliyordu. ihmalkarlik hafif bir ifade oldu belki ya$anan can kaybinin yaninda. hirsizlik, ahlaksizlik diyelim. yurtdi$ina kaçmak üzere iken yakalanan haysiyetsizlerden bahsediyorum. bu ki$iler ahirette yaptilarinin hesabini verecekler mi? elbette!

    evet, vade doldu. orada bulunan insanlar depremden olmasa, ba$ka bir sebepten ötürü ya$amlarini yitireceklerdi. ölüm allah'in emri. ancak iyiligi, güzelligi, dürüstlügü de emreden o. dolayisi ile bu ki$iler ahirette cezalarini çekecekler ancak bu dünyada da bir bedel ödeyecekler.

    olayi kavramak için bir örnek vereyim:

    örnek 1:
    ali i$ten çikmi$, her zaman kullandigi yoldan evine yayan gidiyor. bu esnada alkollü bir ki$i aliyi alkolün etkisi ile görmedigi için, kendisine çarpiyor ve ali kaldirildigi hastanede ya$amini yitiriyor. ali'yi kim öldürmü$tür? sürücü. neden? içkili oldugu için. peki allah bunu önceden biliyormuydu? evet. kahinatin sahibi böyle uygun görmü$. sürücü kusurlu mu? evet. ahirette ve dünyada bedel ödeyecek mi? evet.

    ali i$ten çikmi$, her zaman kullandigi kaldirimda evine yayan gidiyor. bu esnada arkadan gelen bir sürücü lastigi patladigi için aracin hakimiyetini kaybediyor, kendisine çarpiyor ve ali kaldirildigi hastanede ya$amini yitiriyor. ali'yi kim öldürmü$tür? sürücü. neden? lastigi patladigi ve bu sebeple aracin kontrolünü kaybettigi için. peki allah bunu önceden biliyormuydu? evet. sürücü suçlu mu? hayir. dünyada ve ahiretti bir bedel ödeyecek mi? hayir.

    mühim olan bu depremde alkollü sürücüleri tespit edip onlari cezalandirmak. ancak olay sadece bununla kalmamali. bu alkollü sürücüleri daha önce trafikten men etmeyen ki$ilerde tespit edilip, geregi yapilmali.
App Store'dan indirin Google Play'den alın