• 1534
    hani depremler logaritmik olarak artar ya. 7.0 ile 8.0 arasında korkunç bir fark vardır. türkiye’nin geleceği de yıkılan her bina ile logaritmik olarak kararmaktadır. zaten kötüydü. kör topal gidiyordu. son deprem ve yıkım milyonlarca insanı iş gücünden çıkardı. aynı insanları maddi olarak muhtaç hale getirdi. yetişmiş binlerce insanı(doktor, öğretmen, mühendis, usta, işini beceriyle ahlakla yapan herkes) bizden aldı. geride kalanlara travmalar ve sakatlıklar bıraktı. hesaplanmayacak kadar büyük maddi zarar var. yine kör topal yeni gelen nesli de eğitimden mahrum bıraktı. daha beter bir felaket senaryosu istanbul(marmara bölgesi) için yazılıyor. eğer yakın zamanda gerçekleşirse ülkenin fişini çekecektir. hiç sanmıyorum ama depremden ders çıkarılması en büyük umudumuz. gerçi 99’dan çıkarmadıysak bundan da çıkarmayız ya.

    vatandaşı en yüksek fiyata en kötü kaliteli ürüne mahkum edilmiş. aldığımız evin depreme dayanıklılığını test edemiyoruz. peki aldığımız gofretin sağlığa uygunluğunu test ediyor muyuz? edemeyiz. biz nihai tüketiciler, normal vatandaşlar test edemeyiz. rant, kayırmacılık ve rüşvete dayanan denetim mekanizması depremde enkaza, gofrette diyabete, içkide körlüğe, trafikte ölüme sebep oluyor. ben normal bir vatandaş olarak otoyoldaki kocaman çukura karşı pür dikkat olmak zorunda değilim. o çukur neden orada? kimin yetkisindeyse denetleyecek. ben kurallara uyarak gitmekle mükellefim. ama kurala uysan da o çukur kazaya sebep olacak. çukuru atlatsan yanlış hesaplanmış bir viraj çıkacak karşına. onu atlarsan 40 tane vukaatlı bir sürücü bulaşacak. düz yolunda giderken kırmızıda geçen bir dangalak yandan vuracak….

    dünya kadar vergi veriliyor. vergiler yol su köprü olarak döner diye öğrendik. şimdi onlara da ayrıca korkunç paralar ödüyoruz. yetmiyor kalitesiz yapılıyor. asgari ücretin 8500 lira olduğu memlekette anadolu’nun dandik bir şehrinde 2-3 milyon liraya depremde enkaz olacak evler satılıyor. ya da diyabetten öldürecek gofret 15 liraya satılıyor. obez yapacak çöp gıdalar 150 lira olmuş.

    bozulmanın önünü alamazsan bozulma geometrik hatta logaritmik olarak artar. ekonomideki bozulmanın önü 2014-15 yıllarında alınmadı. logaritmik olarak artarak hepimizi birkaç yıl içinde ezmeye başladı. deprem yönetmeliğindeki, deprem sonrası aksiyonlardaki ve kurumlardaki bozulmanın önü alınmadı. şu an ne halde olduğumuz ortada.
App Store'dan indirin Google Play'den alın