• 178
    önünde deprem gibi korkunç bir sınavı olan dünyanın en kalabalık 15. şehri. daha da kötüsü buna hiç hazır değil.

    1999 yılındaki deprem alınması gereken aslında çok büyük bir dersti. bizim insanları istanbul'dan uzaklaştırmamız gerekirken tam tersi rant kafasıyla istanbul'u çapımıza bakmadan cazibe merkezi haline getirmeye çalıştık. 20 yıl önce nufusu 8 milyon olan şehir bugün 16 milyon. kupon araziler, arsalar, evler, müteahhitler coştu gitti. günlük kazançlarla şehir talan edildi. ne kadar şirket varsa merkezi istanbul'a geldi, sanayi istanbul'a yönlendirildi, f1 pisti yapılacak nereye yapılsın tabi ki istanbul'a, mülteciler nerede istiflensin, herhalde istanbul, yetmedi bu kafa ankara'da kendi halinde çalışan kamu bankalarını da aldı istanbul'a taşıdı. bugün istanbul'da adım atacak yer yok. 20 yıldır hiçbir şey yapılmamış olsa bundan çok daha güvendeydi istanbul.

    bugün istanbul'un acilen dağıtılması gerekiyor. taşınabilecek tüm sanayinin, özel şirketlerin, istanbul'da işi olmayan emekli ekibin acilen taşınması gerekiyor. gerektiği yerde bu teşvik edilmeli, gerektiği yerde de şehir vergisi gibi uygulamalarla insanlar caydırılmalıdır. kaçağını göçeğini saymıyorum bile. şehir nufusu azaltıldıktan sonra eski yapı stoğu tamamen elden geçirilmeli, yeniler tekrar denetlenmeli. yapılacak tüm yeni yapılar sanki bu işi japonlar idare ediyormuş gibi olmalı.

    benim bu dediklerim yapılırsa sanayi taşınacağı için patronlar, çalışanlar göçeceği için müteahhitler, ev sahipleri mutsuz olacak, enkazın altında telef olmasın diye şehir vergisi koyup istanbul'dan kastamonu'daki sivas'taki köyüne gitmesine zorladığım dayının canı sıkalacak. yüzbinlerin hayatı kurtulacak belki ama bizim milletin başına gelmeden hiçbir şeyin kıymetini anlamadığı için hep eleştirilecek. dolayısıyla bunu yapan yetkili bir sonraki seçimde %1 oy zor alır. ama işte gelecek nesilleri düşünene devlet adamı, gelecek seçimleri düşünene siyasetçi deniyor. 20 senedir siyasetçi olanıyla istanbul'un ne hale geldiği ortada.

    siz renktaşlardan da ricam lütfen istanbul'dan ayrılın. bunun için kendinizi zorlayın. öğretmenseniz, polissesiz tayin isteyin, berberseniz başka şehirde dükkan açın, beyaz yakalıysanız lütfen daha güvenli yerlerde iş bakın. gerçekten istanbul'da olması gerektiği için istanbul'da olan, işini istanbul'dan başka yerde yapamayacak sayısı gerçekten azdır. bunu devlet desteklerse ne ala ama ben bir gün kalktığımda childofbodom gibi yüzlerce yazarın ismini solda görmek istemiyorum. lütfen sizde hayatınızda bu değişikliği yapmak için kendinizi zorlayın. çünkü bu filmin sonu belli. bugün maraş'ta, hatay'da yaşanan kıyamet istanbul depremi yanında fragman kalacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın