• 7343
    maçlarını iple çektiğim canım kulübüm. aşağıya ekşisözlükten, konu dışı yazar adlı kullanıcının heyecan verici paylaşımını bırakıyorum.
    --- alıntı ---

    bir başucu entrysi bırakıyorum buraya şimdi, ileride galatasaray nasıl bugünlere geldi denildiğinde okunabilecek cinsten.

    yaklaşık 10 gün önce erden timur kulüp üyeleriyle bir webinar yaptı. gündeme geldi mi bilmiyorum ancak bunun için açılmış bir başlık da görmedim arattığımda.

    youtube'da galatasaray kanalında var, isteyen izleyebilir. yaklaşık 3 saat. aşağıda bana göre en önemli olan kısmın özetini geçeceğim:

    çizdikleri vizyon hayal ötesi, eğer herşey istenildiği gibi giderse, (ki anladığım kadarıyla kanuni olarak hiçbir engel yok artık) 2-3 sene sonra galatasaray turkiye liginin bayern munihi olacak. burada erden bey'in katkıları da yadsınamaz. bu kadar gayrimenkul'u olup da, neden şimdiye kadar inşaat sektöründen bir yönetici değerlendirilmemiş diye insan sormadan edemiyor.

    erden bey'in webinarda anlattığı sırayla değil de tersten başlayıp çizilen vizyonu anlatacağım.

    öncelikle riva satışından sonra galatasaray'ın borçlari ciddi anlamda azaltılmış ve bankalar birligi anlasmasi ile de hepsi yapilandirilmis vaziyette.

    -kulubun su anda toplam borcu yaklasik 2,5 milyar tl civarinda ancak her sene yeniden artmaya devam ediyor (her kulüpte olduğu gibi) şu anda diger büyüklerin borçlari yaklaşık 5-6-7 milyar tl civarlarında imiş.

    -galatasarayın yıllık gelir gider farkı yaklaşık -20 milyon dolar. yani kulüp kazandığından 20 milyon dolar fazlasını harcıyor ortalama.

    -galatasaray'i duzluge cikartmak ve bir daha böyle bir sarmalın içine düşmemesi için gerekli olan miktar 2,5 milyar tl (bütün borçları sıfırlama için gerekli + yıllık 20 milyon dolar düzenli ilave gelir.

    -yıllık 20 milyon dolar düzenli ek gelir için bunu bir yatırım fonu ile elde etme yolunu seçmişiz, bunun için gerekli olan fon büyüklüğü ise 250 milyon dolar. (yıllık 8% gelir tahmini ile her yıl 20 milyon dolar kâr)

    -yani borçları sıfırlamak + düzenli 20 milyon dolar getirecek bir fon yapmak için toplam ihtiyaç yaklaşık 500 milyon dolar.

    -florya metin oktay arazisi ve yanındaki onun yaklaşık 2 katı büyüklüğündeki arazi satın alınırsa bunun üzerine yapılacak projenin tahmini geliri 14 milyar tl olacak, "imara izin verilen m^2" x "bölgenin m^2 başına ortamala satış değeri" . bu 14 milyar tlnin arsa satın alma ve yapım maliyetlerini düşünce kalacak miktar yaklaşık 10 milyar tl. bu arada eğer kendimiz değil de emlakbank ile yapsaydık ve arsayı genişletmeseydik, floryadan elimize kalacak miktar yaklaşık 1 milyar tl olacaktı diye erden bey not düşerler. inşaat şirketlerinin inanılmaz karlar ettiklerini söyledi aslında.

    -florya projesinin hayata geçmesi için ilk etapta tesislerin taşınması ve yandaki arsanın alınması gerekiyor.

    -kemerburgaz tesislerinin inşası başlamış vaziyette(bunu 2-3 hafta önce çekilmiş dron cekimleri ile insaat alanını gösterdi) eylül gibi bitecekmiş, bu ay binaların temelleri atılıyormuş. kışın temel atmayı pek sevmeyiz ama havaların iyi gitmesi işlerimizi kolaylaştırıyor dedi.

    -metin oktay tesislerinin taşınması yetmiyor, floryada arazi genişlemesi için ciddi bir finansman gerekiyor

    -geçtiğimiz günlerde satılan mecidiyeköydeki eski ali sami yen stadi uzerine ofis/hotel amaciyla dikilen binanın daire konseptine dönüştürülüp satılması bu projenin kaynağı olarak seçiliyor.

    -mecidiyeköydeki bu satışlardan lansman günü 922 milyon tl'lik satış yapıldı ve henüz satışa çıkartılmamış olan dükkan ve bazı daha büyük daireler de satıldığında, yapının ince işleri ve daireye dönüştürme masraflarını da düşünce 1.5 milyar tl civarında bir gelir elde edilecek.

    -bu paranın yarısı bankalar birliği anlaşmasına gidecek.

    -kalan yarısı sermaye artışı yapılarak 1.5 milyar tl civarlarına dönüştürülecek ve günlük harcamalarda kullanılmayacak (transfer vsvs) dogrudan florya projesine aktarılacak.

    -hotel binası aslında konuta çevrilemiyormuş bu arada, botel/ofis şeklinde izin alınmış zamanında. ancak 3-5 sene önce bir imar barışı gelmişti, erden bey yönetimde olmamasına rağmen o dönemki yönetime tavsiyede bulunarak, bir kereye mahsus yapı tipini değiştirme hakkına başvurulmasını istemiş. yönetim de uygulamış(sanırım mustafa cengiz dönemiydi). o sayede bugun, daireye dönüştürme hakkımız varmış. ıyi ki de böyle hareket edilmiş diyorum.

    özet: akıl ile, vizyon ile yönetilen bir kulübü olduğu için galatasaraylılar gurur duymalılar. galatasaray'ı irfan can transfer çalımı ile vs alt etmeye çalışanlar ne zaman ki akıllarını kullanırlar, belki o zaman ligimizde çıtayı daha yukarılara koyacağımız günler görürüz.

    ayrıca bütün bunların olabilmesinde eski başkanların da payı büyüktür, özellikle galatasaray'a bu gayrimenkulleri kazandıran başta selahattin beyazıt başkan ve bugünlere kadar bunları çarçur etmeyen eski başkanlar ve çarçur edilmesine izin vermeyen galatasaray genel kurul üyelerine ve kamuya mal olmuş olan galatasaray lisesi (ki galatasaray'ı diğer büyüklerden ayıran en önemli sahip olduğu bu akıl kaynağıdır) teşekkürü hak ediyorlar.

    bir de şunu ekleyeyim, erden bey dedi ki, bugün ali sami yen yaşasaydı nasıl düşünürdü, ne yapardı diye düşünüyoruz ve ona göre hedef koyuyoruz. "amacımız türk olmayan takımları yenmek" diyen birisi bugün hayatta olsaydı, şampiyonlar ligini hedef koyacaktı muhakkak, bizim de amacımız bu. kademe kademe gidip, belki önce uefayı tekrar kazanıp, en sonunda sampiyonlar ligini kazanmak istiyoruz, şeklinde konuştu

    --- alıntı ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın