resim
Igor Tudor
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:46
Uyruk:Hırvatistan
  • 6923
    tudor teknik direktörlük meziyetleri bakımından pek değil de, problem tespiti ve çözüm üretimi yönleriyle beğendiğim bir adamdı. galatasaray futbol takımının 2017'de ameliyat edilmesi gerekiyordu ve maliyetlerden bağımsız olarak (maliyetler tudor'un konusu değil) ameliyatı doğru gerçekleştirdiğini düşünüyorum. takımı hızlı bir şekilde ve radikal olarak değiştirmek şarttı, geç bile kalınmıştı. bu da daha fazla tereddüt gösterilmeden yapıldı.

    ryan donk ve wesley sneijder konusunda tudor'a yönelik eleştiri yapılmasını doğru bulmuyorum. donk, 2015-2016 sezonu biterken galatasaray taraftarının nefret ettiği bir futbolcuydu. mayıs 2016'da beşiktaş maçında ıslıklanmıştı. donk tudor'la değil, fatih terim gibi bir teknik direktörle yüksek verim alınabilecek bir futbolcuydu. tudor 2017'de donk'a şans vermeye kalksa tepki çeker; donk'ta saha içi performansıyla şimşekleri üzerine çekerdi. kaldı ki ryan donk fatih terim döneminde stoper olarak değil, fernando ile beraber ikili orta saha oynadığı dönemde taraftarın beğenisini ve sevgisini kazandı. donk 6, fernando 8 numaraymış gibi oynadı ve bu sayede başakşehir ve beşiktaş maçlarında rakipleri orta alanda ezdik. özellikle 2018'de. tudor'a dönmek gerekirse, tudor'un haziran 2017'de 2016'dan veya 2015'den kalan futbolcularla işi yoktu. harcayacak veya onlarla uğraşacak vakti de, niyeti de yoktu. tudor cerrahlık yapmak istedi kadroda ve bunu da iyi bir şekilde yaptı.

    sneijder konusuna gelince. tudor'un galatasaray'da verdiği en doğru karar, ciddi olarak kalınlaşmış/hantallaşmış 33 yaşındaki sneijder'i gönderip, 27 yaşındaki belhanda'yı transfer ettirmekti. belhanda'nın özellikle 2017-2018 sezonu performansı türkiye standartlarında modern bir iki yönlü orta oyuncusu performansıydı. tudor'un veya bir başkasının sisteminde sneijder'in galatasaray'a verebileceği bir şey kalmamıştı. hizmetini tamamlamıştı. şampiyonluğa oynayacak dinamik bir kadronun içerisinde son derece ağır ve fizik kalitesi düşük sneijder'e yer olamazdı. bu konunun saha içi kısmı. konunun unutulan bir de saha dışı kısmı var. sneijder, biraz da o dönemki dursun özbek yönetiminin gösterdiği zaafiyet sebebiyle, galatasaray'ın hem futbolcusu hem futbol aklı haline gelmişti. direkt veya menejeri guido albers aracılığıyla indirekt olarak basın yoluyla eleştirmediği, mesaj göndermediği galatasaray teknik direktörü kalmamıştı. prandelli, hamzaoğlu, denizli vs. bunların hepsi sneijder'in tabiri caizse gazabına uğradılar. her ne kadar aksi iddia edilse de, 2016-2017 sezonuna riekerink ile başlanması kararının arkasında sneijder vardı. alim olmaya gerek yok. sneijder'in tavsiyesiyle mustafa denizli döneminde altyapının başına getirildi, yine sneijder'in isteğiyle de daha sonra a takıma teknik direktör yapıldı riekerink. hatta ağustos 2016'da nigel de jong transferini de sneijder'den bağımsız düşünmek saflık olur bence. bütün bunlar galatasaray için kim yaparsa yapsın hiç hoş olmayan ve disiplin zaafiyetine işaret eden hamlelerdi. sneijder bir futbolcudan fazlasıydı, fazla güçlüydü ve fazla müdahaleciydi. disiplin ve hiyerarşi konusunda zerre taviz vermeyen tudor'la yeni bir yola girmek isteyen galatasaray'da, sneijder'e saha içinde de saha dışında da yer yoktu. kaldı ki wesley arap yarımadasından önce, fransa'ya gitti. nice'te hiçbir varlık gösteremedi. sneijder'in artık avrupa kıtası futbolcusu olmadığını sadece galatasaray değil, nice takımı da herkese gösterdi. sneijder de bunu kabullendi ve kısa bir süre sonra arabistan'a gitti. sergilenen yol ve üslup tartışmaya elbette ki açık ancak 2017 yaz dönemi sneijder'le ayrılmak açısından doğru zamandı.

    2017 eylül'üne dair merak ettiğim benim tek şey, arda turan transfer edilseydi galatasaray'da neler olacağıdır. galatasaray transfer döneminin son günlerinde arda'yı getirebilirdi, bunu cenk ergün de o dönem söylemişti. taraftar tepkisinden çekinildi. ben de hiç istememiştim o dönem. ama şimdi dönüp baktığımda 2020 yılında fiziken tamamen bitmiş bir halde olan arda'yı transfer edip kabullenebildiğimize göre, arda'nın 2017'de 30 yaşında ve fiziken çok daha iyi bir durumda transferini de pekala sindirebilirdik. galatasaray futbol takımında tudor için işlerin ters gitmeye başladığı dönem 22 ekim 2017'de oynanan fenerbahçe maçı ve sonrası. bence o noktada tudor'un takımının ihtiyacı olan futbolcu arda'ydı. takımı saha içerisine derleyip toparlayacak bir futbol aklına ihtiyaç vardı, bunu yapabilirdi arda. fiziken çok daha diri, barcelona'da hiç fena sayılmayacak bir 2016-2017 sezonu geçirmiş ve en önemlisi bir şeyleri ispatlama kaygısı güden bir arda (o dönem özellikle fatih hocaya karşı) o takımda olsaydı, tudor döneminde bazı maçların (özellikle deplasmanların) sonuçları farklı olabilirdi. trabzon, başakşehir, beşiktaş, malatya vs. bu transfer yapılsaydı tudor başarısız olur muydu, gönderilmesi gerekir miydi, dördüncü fatih terim dönemine ihtiyaç duyulur muydu yoksa tudor'la şampiyonluk yaşanabilir miydi gibi konular/sorular benim için her zaman merak konusu olarak kalacaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın