• 230
    (bkz: angela'nın külleri)

    frank mccourt tarafından yazılan, fakir irlandalı küçük bir çocuk ve ailesinin dramını, zamanın irlanda'sını konu alan ama dramı müthiş bir şekilde işleyip eğlenceli hale getiren sizi alıp götüren bitmesin isteyeceğiniz pulitzer ödüllü bir kitap.

    şöyle bir kısım var kitapta müthiş.

    "isa ve hava şartları
    pekâlâ, oku bakalım.
    kompozisyonum şöyle:
    hazreti isa eğer limerick'te yaşamış olsaydı, buranın havasını pek sevmezdi sanıyorum. limerick çok yağışlıdır ve shannon nehri yüzünden bu şehrin havası her zaman rutubetlidir. babam shannon nehri'nin iki erkek kardeşimin ölümüne neden olduğunu söyler. bu nehir ölüm saçmaktadır. isa'nın resimlerine baktığımızda, sadece incecik bir pamuklu kumaşla dolaştığını görüyoruz. oralarda hiç yağış yoktur ve kimse aksırıp tıksırmaz. veremlilere de rastlayamazsınız. ve orada kimse çalışmaz. tanrı'nın israillilere bağışladığı kudret helvası ile beslenir, yumruklarını sıkarak çarmıha gerilmiş isa'nın önünde toplanırlar.isa çarmıha gerilmeden önce, karnı acıktığında yoldaki bir incir ya da portakal ağacının meyvalarnı
    kopararak karnını doyururdu. canı bir çeyrek bira çekecek olursa, elini boş bir bardağın üzerinde şöyle bir gezdirir ve bardak bira dolardı. mary magdalene ile kardeşi martha'yı ziyarete gidip orada karnını doyurduğu da olurdu. ona hiçbir şey sormadan önüne yemeğini koyarlardı. sonra da, ayakları yıkanır ve mary magdalene saçlarıyla onun ayaklarını kuruturken, martha bulaşıkları yıkardı. bu bana göre pek adil değildi aslında. ablası hazreti isa ile sohbet ederken, o ne diye bulaşık yıkasın? kısacası, isa'nın israilli olması daha iyi olmuş. eğer isa limerickli olsaydı vereme yakalanıp bir ay içinde ölebilirdi. o zaman da, katolik kilisesi olmaz, bizim sınavlarımıza gerek kalmazdı. bu büyük kitabı ezberlememiz ve isa hakkında kompozisyonlar yazmamız da gerekmezdi."

    bonus:

    (bkz: puslu kıtalar atlası)

    ihsan oktay anar ne güzel bir insansın sen ve nasıl güzel bir kurgudur, eline, emeğine, aklına sağlık. tek kelime ile muhteşem.
App Store'dan indirin Google Play'den alın