• 816
    artık buraya çok ciddi yönelmemiz gerekiyor. mükemmel bir potansiyeli resmen heba ediyoruz gibi geliyor bana. sürekli çok yetenekli çocuklar çıkıyor ancak bunların ya oyun bilgisi yada fiziksel gelişimi ilerlemediği için a takım seviyesine çıkaramıyoruz. yıllardır bir sürü genç yetenek heba ediliyor bu şekilde.

    şu an altyapıda neler yapılıyordur, neler yapılmıyordur, ne tür olanaklar vardır hiç bilmiyorum. kendimce aklımdan geçen birkaç fikir var. bunları yapılmıyor anlamında söylemiyorum. ancak sanki çok eğilmiyorlar buraya.

    bir kere altyapıdan çıkan futbolcuların çelimsizliği bir gelenek haline gelmiş durumda. bence bunun en temel nedeni zaten genetik olarak dezavantajlı doğan ülkemizin çocukları gelişim çağında almaları gereken birçok besini alamıyor. altyapıda futbolcuların beslenmesini kontrol eden ve düzenleyen en azından bir tane işinin uzmanı bir diyetisyen olmalı ve bu çocuklara ihtiyaçları olan besini alması için ailelerine gerekli gıda yardımı yapılmalı.

    bunun dışında tesislerin durumu nedir bilmiyorum ancak bu konunun biraz abartıldığını düşünüyorum. yani bir insanın fiziksel gelişimini ilerletebilmesi için çok üst düzey tesislere ihtiyaç duymuyor olması gerekir diye düşünüyorum ancak bu konuda aydınlatıcı bilgileri olan arkadaşlar varsa duymak isterim. bunların dışında tabii ki de antrenmanlar çocukların fiziksel gelişimine göre ayarlanmalı.

    on sekiz yaşına gelmiş bir futbolcu artık en azından alt liglerin a takım seviyesinde oynayabilecek fiziksel kapasiteye ulaşmış olmalı ve oyun bilgilerini geliştirebilmeleri için bu liglere kiralanmalı. biz futbolcunun artık oyun bilgisini geliştirmesi ve teknik kapasitesini daha yüksek seviyeye çıkarması gereken yaşlarda fiziksel açığını kapatmakla uğraşıyoruz ve bir şekilde başarısız oluyoruz. çünkü çocuk hem gelişim çağındaki yetersiz beslenmeden, hem de genetik faktörlerden dolayı fiziksel gelişime çok açık olmuyor. bazıları da tabii ki tembellikten gelişemiyor. alt liglere kiralasak da o fizikle kolay kolay şans bulamıyorlar işte.

    birde bu söyleyeceğim gerçekten ciddi bir yatırım gerektiriyor ancak galatasaray'ın türkiye'nin her yerindeki çocuklara bir şekilde ulaşması lazım. ülkenin her yerindeki çocuklara futbolu getirebilmesi gerekiyor. olabildiğince çok kurs vs. açıp içlerinden elemelerle gerçekten yetenekli olanlarını bulup onların barınma, beslenme, eğitim vs. gibi olanaklarını karşılayarak altyapıya transfer edilmeleri lazım. yetenek keşfi belli bir alanla sınırlı kalınca keşfedebileceğiniz yetenek sayısı da çok az oluyor.

    bir sorun da birçok aile çocuklarının futbolcu olmasını eğitimleri yarım kalacağı için istemiyor. bu biraz ütopik bir şey ama bizim bu çocukların ailelerine bu çocukların eğer futbolda tutunamazsa hayatta başka alternatifleri olduğunu da göstermemiz gerekiyor ki aileler çocuklarının futbolcu olmalarından çekinmesinler. çocuklara eğitim imkanı sağlamak için lise ve üniversite düzeyinde okullar açılabilir ve bu çocuklara burada ücretsiz eğitim verilebilir yada galatasaray lisesi ve galatasaray üniversitesi'nde altyapıdan yetişen çocuklara özel burslu kontenjanlar bile açılabilir. bu çocukların altyapıdaki kariyerlerine devam edebilmelerinin şartı da eğitimlerini sürdürmesi olmalı. hem ailelerin içi rahatlatılır hem de çok daha kültürlü ve gelişmiş futbolcular kazanmış oluruz.

    son olarak artık bu çocukları çakal menajerlerin pençesinden bir şekilde kurtarmalıyız. onlar hiçbir şekilde altyapıya girememeliler. bunu nasıl sağlarız bilmiyorum ancak gerçekten ilk önce çocuklara imkan sağlamalıyız ki hem onlar kalmak istesinler hem de aileleri galatasaray'da devam etmesini istesin. birde bu yapılabilir bir şey mi bilmiyorum ama altyapıda sadece bizimle anlaşmalı menajerlerle çalışma şartı getirilebilir.

    bu saydıklarım gerçekten yapılması kolay olmayan ve ciddi yatırım gerektiren işler ancak bir yerlerden başlamak ve adım adım üzerine koymak lazım. her sene bir çilek transferi eksik yapsak bu bile ciddi bir bütçe kazandırır. *
App Store'dan indirin Google Play'den alın