• 99
    an itibariyle bitirdiğim belgeseldir. içinde galatasaray'ın ve hocanın olduğu bir iş zaten ne olursa olsun su gibi akıp gider bizim için. bu da öyle oldu. ülkemizde pek gördüğümüz bir iş değil, bunun için bile teşekkür edilir. öte yandan değerlendireceksek... ''eksik ve aceleye gelmiş'' bir iş gibi hissettirdi açıkçası.

    bir kere şunu söylemek lazım: fatih terim'in hayatını anlatan bir iş değil 4 bölüm, 4 sezonluk bir iş bile olsa yetmeyebilir. hocanın hayatı ayrı bir sezon, karakteri apayrı bir sezon, galatasaray'daki her dönemi ayrı sezonlarla anca anlatılır. yani ''hadi hocanın bütün hayatını anlatalım.'' deyip bunu 4 sezona sıkıştırmak zaten imkansız bir iş. şahsen 4 bölümlük bir şey izleyeceksem ben hocanın sadece futbolculuk dönemini, sadece 96-2000 dönemini, 2011-2013 arası dönemini ya da 2017-2022 arası dönemini izlemek isterdim. daha konsantre, daha dolu dolu ve sindirerek gittiğimiz bir iş olurdu. yabancıların daha çok tercih ettiği bir iş bu zaten. belli bir olay veya dönem üzerine yoğunlaşmak.

    buradan itibaren spoiler gibi olabilir, ona göre okuyun. mesela belgeselin 2. bölümü tamamen 17 mayıs 2000 uefa kupası belgeselinden alınmış. orijinal neredeyse hiçbir şey yok. hatta hocanın rövanştan önce tek başına leeds stadına gitmesine millet şaşırmış. ben de buna şaşırdım.

    yine arşiv namına yeni bir şeyler pek görmüyoruz içerikte. tabii bu yapımcılardan ziyade ülkenin arşivciliğiyle alakalı bir durum. hocanın ustalık eseri olan 2011-2013 arası dönemi sanırım 5 dakika falan sürüyor. yine nasıl yaşandığını, neler yaşandığını hepimizin bildiği 2017-2022 arası dönem de 5 dakika sürüyor. açıkçası hocanın çok spesifik, bilinmeyen yönlerini görmüyoruz. çok fazla konuşmadığı konularda ağzını açtığını görmüyoruz. şahsen hocayı daha çok dinlemek de isterdim.

    fatih terim, türk futboludur. bu subjektif bir yorum değil tamamen objektif bir gerçektir. belgesel kısaca 4 bölüme türk futbolunu sığdırmaya çalışmış ve tabii ki eksiği çok olan bir iş olmuş. ''izleyin geçin işte ne güzel yapmışlar.'' diyenler olabilir ama ben 1.5 yıldır deli gibi beklenen bir işten daha iyisini beklerdim. benim anladığım ''hocanın bilinmeyen yönlerini gösterelim, acayip bir dökü drama yapalım, arşivleri açalım.'' işinden ziyade ''sevenleri için 4 saat daha fatih terim'' tadında bir iş olmuş. yine de hiç yoktan iyidir tabii ki. ellerine sağlık emeği geçenlerin. umarım daha iyileri de yapılır ülkemizde.
App Store'dan indirin Google Play'den alın