• 22
    90'ları da ikiye bölmek lazım. 1990 ile 1997 arasındaki 80'lere çok benzeyen, futbolcuların daha duygusal ve kulüpleriyle özdeşleştiği, paranın ikinci planda olabildiği dönemler. 1997-2000 arası hızlı bir endüstrileşme, çok yüksek maaşlar, çok daha fazla transfer yapılmaya başlanması ve menajerlerin futbolcuları daha çok yönetmeye başladıkları dönem.

    90'lar futbolu genel olarak daha teknik oyuncuların öne çıktığı, tek bir ön libero kullanarak beş tane yüksek ofansif oyuncunun aynı anda kullanılabildiği bir dönemdi. çünkü futbol daha yavaştı -aslında hayat daha yavaştı- ve savunma daha çok birinci bölgede yapılıyordu. ancak yıldız futbolculara karşı çok sert oynayan takımlar da vardı. topun olmadığı tarafta çirkeflik yapmak kolaydı, çünkü çok fazla kamera olmadığı için hakeme veya izleyenlere yakalanmadan bunu yapmak mümkündü.

    90'lar italyan kulüplerinin dünyayı domine ettikleri dönemdi. ac milan dünyanın o dönemki en önemli oyuncularını transfer ederken, juventus, inter ve lazio da bi' o kadar şaşalı oyuncular getirebiliyordu. mesela lazio bir dönem şimdinin manchester city'si gibi neredeyse sınırsız bir bütçesi varmış gibi hareket ediyordu. nesta, nedved, crespo gibi o yılların en pahalı oyuncularını kadroda tutabiliyordu. hatta bu takımlara ek olarak parma'nın da büyük yıldızları vardı. roma'yı saymıyorum bile...

    90'lar futbolu, 90'lar hayatı gibiydi esasen. çünkü futbol eski kıtada neredeyse sosyal yaşamın tamamen içindeydi. halkın nabzının attığı yerlerin başında geliyordu.
App Store'dan indirin Google Play'den alın