• 2942
    türk kulüplerine oyuncu yetiştirme ve avrupa'da rekabet etme kisvesi altında dayatılması ve bu şekilde savunulması düpedüz saçmalık olan çağdışı ve rezil kural.

    kulüplere sıkı mali koşullar getirmek, altyapı yatırım ve akademi oyuncusu kaydetme zorunluluğu getirmek, gelen yabancıların sayısına değil niteliğine bağlı bir kurala gitmek, tesisleşmeyi sadece yapı dikmekle bırakmayıp zemine ve saha koşullarına önemli standartlar getirmek, hakem konusunu hem hakemlerle hem kulüp yetkilileriyle çalışarak gündemden düşürmek, tarafsızlığı temin etmek...

    günümüzde türk futbolunun bulunduğu yerin sorumlusu olarak 50 tane farklı sebep yazarsınız, sıra yabancı serbestisine gelmez. ki zaten hiçbir zaman da tam bir serbesti olmadı.

    14 yabancı kuralı uygulanmamış olsaydı kulüplerin borcu muhtemelen şu ankinden bile 1 kat daha fazla olurdu. iyi kötü her sezon kulüplerin çift haneli bonservis gelirleri oluşmaya, oyuncu yetiştirme kültürü oturmaya başladı. bu kuralın en büyük meyvesini de genç yaşlarda 4 büyüklerden bol sıfırlı kontrat almayıp avrupa'yı da opsiyon olarak gören gençlerin katkısıyla milli takım havuzu yedi.

    genç oyuncu yetiştirsin kulüpler de niye sadece türk genç yetiştirsin? yabancısı kulübe hem sportif hem de mali anlamda en az türk oyuncu kadar katkı sağlamıyor mu? sağlıyorsa kuru milliyetçilikten başka, eskiden böyleymiş gibi köhne bir zihniyetin ürününden başka ne manası var yabancı sınırının?

    her ne kadar uygulanan sistem yanlış bir şekilde kulüplerin geri dönüşü olmayacak pek çok yaşlı yabancı oyuncu transfer etmesine sebebiyet vermiş olsa da maliyet anlamında pek çok kulübün rahatlamasının ve maaş bütçesini düşürebilmesinin tek sebebi 14 yabancı kuralıydı.

    tamamıyla kaldırılmadığı ve nicelik değil nitelik bazlı kurallara bağlı bir oyuncu kayıt sistemi getirilmediği her gün türk futboluna ihanet edilmektedir. kaldırın bu saçmalığı. hiç oyuncu yetiştiremeyen, avrupa liglerine 10 yılda bir istisna olmadıkça oyuncu gönderemeyen bir ligden çatır çatır oyuncu pazarlayan, hem yerli hem yabancı oyuncu üreten bir lige evrilmeye başlamıştık ki yine bu kural eskisine göre rahat da olsa musallat edildi. 3-5 menajer komisyon yiyecek, kazma yerliler hayal edemeyeceği paraları cukkalayacak, kulüpler de alperler için, tarıklar için, topallar için koca servetler döküp kavga edecek. yabancı sınırı olan sistemin en kısa ve net özeti budur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın