• 99
    dünya çapında 1 milyarı aşkın izleyici ile en fazla izlenen 4. spor olmasına rağmen yayın hakları gelirlerinde hokey, golf, beyzbol gibi sporların ardında kalarak yalnızca %1.3'lük pay alabilmiş spordur.

    https://pbs.twimg.com/...g&name=4096x4096

    bunun altında yatan sebepler muhtemelen şunlardır:

    1- teniste itf, atp, wta gibi birden fazla baş kurumun olması ve bir birlik olmaması. dolayısıyla farklı yayıncıların farklı turnuvalar için yayın haklarını satın almaları. en basitinden bizde wimbledon hariç diğer slamler eurosporttayken wimbledonssport ve trt spor yıldız ekranlarından izleyebiliyoruz. birkaç sene öncesine kadar wimbledonbein sports yayınlıyordu. bunun haricinde kalan masters, 500'lük ve 250'lik turnuvalar için ise yayın hakları oldukça dağınık ve hatta birçoğunun yayını söz konusu değil. challenger ve daha alt seviye turnuvalar için yayın zaten hak getire.

    2- futbol, basketbol gibi sporların ne kadar uzunlukta olacağını biliyor iken tenis maçı 60-70 dakika da sürebilir, 5 saat de. tenis için bu belirsizlik diğer bir problem. slamler yekparelik adına 5. sete de tie-break getirmiş olsa da maçların uzunluğu halen göreceli durumda.

    3- genel bir lig usulü şampiyonluk modelinden ziyade turnuvalar üzerinden ilerleyen bir spor dalı. muhakkak wimbledon başta olmak üzere slamleri kazanmak sporculara muazzam bir prestij getiriyor fakat birçok izleyici tarafından slamler haricindeki turnuvaların izlenmemesi sebebiyle turnuvaları kazananlar genel anlamda izleyiciler açısından diğer sporlardaki "dünya şampiyonluğu" etkisini yaratmıyor olabilir.

    4- formula 1'in aksine spora yeni ilgi duyanlar için karmaşık bir yapı söz konusu. aslında bu birinci madde ile de ilintili çünkü atp ve wta yapılarının ayrı olması ve sonucunda puanlama sistemlerinin, turnuvaların, turnuva tarihlerinin, para ödüllerinin vb. sofistike hale gelmesi spora yeni ilgi duyan açısından oldukça zorlayıcı olabilir. formula 1'de ise yılda belli sayıda yarış var ve pilotların yarışı bitirme sırasına göre verilen puanların kümülatif toplamı üzerinden şampiyon belirlenir. tenisteki puanlama yapısı ise oldukça komplike.

    5- medya faktörünün tenis için doğru kullanılamaması da bir diğer faktör. youtube kanalında özel girişimler hariç baş üstü maçların özetlerini bulmak yıl 2022 olmasına rağmen halen bazen zorlayıcı olabiliyor. roland garros gibi bazı turnuvaların çeşitli sebeplerden ötürü bazı medya içeriklerini kısıtlaması da söz konusu.
App Store'dan indirin Google Play'den alın