resim
Josep Guardiola i Sala
Görev:Teknik Direktör
Takım:Man City
Yaş:53
Uyruk:İspanya
  • 1085
    bir numaralı olayı sahaya yerleşim olan teknik direktör. kendisi pas futbolu hocası olarak tanımlanıyor hala. manchester city'de oynattığı oyunun aslında bununla alakası yok. sahayı inanılmaz iyi kullanıyor ve hemen hemen tüm bölümlerde sayısal üstünlüğü sağlayıp rakibi kalitesiyle boğuyor. bunun için de rakibi hareket ettirmek için oyuncular doğal olarak pas yapıyor. sonra birileri buna "pas futbolu" diyor.

    futbol bir alan oyunudur. alan yaratmak için rakibi hareket edip doğru anda boşluğu doldurmalısın. pas bir amaç değil, araçtır.
    pas yapmanın efektif bir amacı olmalı.
    pas; blok kırar, oyuncuyu oyundan düşürür. rakibi kayma yapmaya yöneltir, seni bir kişi fazla oynatır ve bunların tamamı neticeye gitmek içindir. yaratılan boşlukları işlemek için pas yapılır. eğer skoru almak istiyorsanız.
    eğer skoru korumak istiyorsanız, kendi sahanızda maksimum sayıda oyuncu ile bulunur, hareket halinde olur, pas opsiyonu yaratır, rakibi de peşinizde gezdirir, sahte koşuyla pas kanalı yaratır ve oyunun temposunu elinizde tutarsınız.
    ama sadece pas yapıyor, ikinci üçüncü oyun çeşitliliğiniz kısıtlıysa, gelişim göstermek çok sıkıntılı oluyor.

    ve tabii ki kalite. kalite her şey değildir ama çok şeydir. pep'in oyununda her şeyin biraz daha fazlasıdır. bunu da parayla satın alabiliyorsun. o yüzden hep yüksek bütçeli takımlarda çalışıyor pep. bunun yanında aldığı oyunculara değer katıp onları sistemine uygun hale getiriyor.

    bu ikisinin birleşimi, yani taktiksel anlayış ve oyuncu kalitesi city'nin özeti gibi. belki işin taktiksel boyutunu halledebilirsin ama kaliteyi satın almak zorundasın.

    pep, dünyanın belki de gelmiş geçmiş en iyi takımı olan barcelona'yı o seviyeye çıkaran adam oldu. sonrasında da city'de bu oyunu biraz farklı yöne evrilterek yine oyunda bir çığır açtı. city, bugün bir psg gibi toplama takım değilse hatta bir futbol kültürüne sahipse, bu pep guardiola sayesindedir. elbette yöneticilerinin de payı var. city dünya çapında büyük bir futbol grubu.

    kendisi için bir ayrıntı daha var ki o da kariyeri boyunca hep en elite oyuncularla çalışmasına rağmen büyük bir problem yaşamaması. oynattığı oyunun zorluğu ve bu fikri futbolcularına sorunsuz şekilde aşılayıp onları bu fikre her seferinde inandırabilmesi büyük bir zanaat.

    kendisi teknik direktörlük hakkında şöyle diyor: "teknik direktörlüğün en zor yanlarından birisi oyuncuları bir fikre inandırabilmektir. bunu yapamadığınız takdirde çalışmalarınızın ve taktiksel kapasitenizin önemi yoktur. teknik direktörlüğün yüzde 70'i insan yönetimidir."
App Store'dan indirin Google Play'den alın