• 2861
    türk futbolu'nun kanayan yarası.

    şöyle bir öneriyle gidilse hem yerli hem de yabancı hemde alt yapı oyuncuları kazanır.

    lig için toplam 28 kişilik genel kadro kayıt kuralı getirilecek. bu kadro kayıt kuralı iki listeden oluşacak. 1 a listesi kendi içinde üçe bölünüyor ve 2 b listesi.

    a listesi: a1: 11 yabancı oyuncu, a2: minimum 7 alt yapı oyuncusu 3'ü 21 yaş altı. ve a3: 7 adet türk milli takımında oynama uygunluğu bulunan alt yapısını hangi ülkede ve takımda aldığı önemli olmayan oyuncu grubunu temsil edecek.

    a2 listesindeki 7 altyapı oyuncusunun minimum 3'ü 21 yaş altında olmak zorundadır. a2 listesinde var olan 21 yaş üstü altyapı oyuncularının sayısal çokluğu 4'ü aşması durumunda bu listedeki oyuncular a3 listesi için kaydettirilebilir. ancak a3 listesinden hiçbir oyuncu a2 listesine katılamaz.. yani gurbetçileri buraya kaydırmayı engelliyoruz.

    b listesi: istenildiği takdirde sadece ve sadece 21 yaş altı 3 adet yabancı oyuncuyu kaydedebileceğiniz liste.

    a listesinde yer alan yabancı oyunculardan 30 yaş üzeri olanlar için salt milli takım kriteri yerine bir önceki sezon takımının lig maçlarının kaçında süre aldığı, kaçında kadroda olduğu gibi bir kriter konulmalı. şayet bu kriterleri karşılamayan lige değer katacak bir isim olduğu kanaat getirilen (geçmişte gördük eto'o, balotelli vb.) bir isim ise ülkesinin fifa sıralaması, burada oynamanın zorluğu, mücadele ettiği milli müsabakalarda aldığı dakikalar vb. devreye girmeli ve son 10 maçın 5'inde en az 45 dakika oynayamadı ise transferine izin verilmemeli.

    ayrıca a listesinde yer alan 21 yaş üstü yabancı oyunculardan 5 yıl aralıksız ülkemizde oynayanlar yerli oyuncu kontenjanına geçiş için neredeyse tüm avrupa'da olduğu gibi hak kazanmalı.

    b listesine transfer edilen 21 yaş altı yabancı oyuncular istemeleri dahilinde 3 yıl türkiye'de oynayıp kendi ülkelerinde a milli takım kadrosuna katılmaz ya da katılmayı reddeder ise yerli oyuncu statüsüne istekleri dahilinde geçiş yapabilmeleri için hak kazanmalı.

    maç günü kadroları

    22 kişilik listede sadece 11 yabancı oyuncu bulunabilir. isteyen maça 11 yabancı ile başlayabilir. ve maçı 11 yabancı oyuncuyla tamamlayabilir. 3 ya da 5 oyuncu değişiklik hakkı devam etmelidir. bu değişiklik haklarının minimum 1 tanesi altyapıdan yetişmiş 21 yaş altı oyuncu olmalıdır. maç başı 45 dakika boyunca her maç 21 yaş altı altyapı oyuncusu kullanmayan kulüp federasyonun oluşturacağı alt yapı oyuncuları kullanma teşvik havuzuna ligden elde edeceği başarı primlerinin kurala uyum gösterilemeyen maç sayısı hesaplanması sonucu kademeli olarak %5, %10, %15 vb. devam eden bir doğrultuda maksimum %25'e kadar olan bir yüzdesinin kesilmesini peşinen kabul ve taahhüt eder.

    b listesinden yabancı genç bir oyuncuyu maç günü kadrosuna dahil etmek için a1 listesinden yabancı bir oyuncunun sakat, cezalı ya da form durumu olarak tercihen kadro dışı bırakılmasıyla ancak gerçekleşebilir.

    1 yedek kaleciden fazlası kadroya alınamaz.

    yedek 11 oyuncunun niteliği ise 7 adet a3 listesi yerli + 4 adet a2 listesinde yer alan altyapıdan yetişmiş oyuncu olmalıdır. a3 listesinin kontenjan haklarını a2 listesi ve altyapı oyuncuları kullanabilir. ancak 4 adet a2 listesinde eksiklik olması durumunda bu kontenjanı yalnızca 18 yaş altı takımından tamamlama sağlanabilir. başka listeden oyuncu kaydırma sağlanamaz.

    şimdi bu yapıya bakınca bir takımın sezonu 14-15 oyuncuyla tamamlaması ve başarılı olması mümkün değil. alt yapıya ödenecek payında mevcut başarı primlerinin de peşinen ödenmeden kesilmesi hem büyük kulüpler için ciddi yaptırım hem de asıl gelirleri buralardan olan anadolu kulüpleri için.

    bu sebeple benim aciz bir kul olarak oturup 30 dk - 1 saat kafa yorarak yerli ve yabancı dengesini koruyan ve her iki oyuncu grubu için olduğu gibi alt yapı oyuncularına da eğilen bir kural çıkarmam mümkünken bu yönetsel kafaların zihinlerinde bıraktıkları boş alanlarda dolaşan örümcekleri temizleyip bir şeyler yapmaması tabii ki futbol dışı kararlarında etkisiyle mümkün.

    dilerim yeni federasyon yeni bir nefes yeni bir çözüm olur futbolumuzda var olan kafatasçı yasaklara.

    edit: imla.
App Store'dan indirin Google Play'den alın