• 5357
    22 mart 2022 tarihinde yapılan tanıtımda belirtildiği gibi artık stad çatısında dünyanın en büyük ges sistemine sahibiz.

    öncelike rahmetli mustafa cengiz ve yusuf günay'a teşekkür edelim aylık 5-6 milyon tl'ye yaklaşan elektrik masrafımız sıfırlanmayacak ama %60 kadar azalacak. taraftar olarak bunun en büyük yansımasını çimlerde göreceğiz artık çok masraflı diye çalıştırılmayan uv lambalar sabaha kadar çalışabilir :)

    bu sektör ülkemizde henüz tam olarak anlaşılmadı ama gelecek yıllarda önemi daha çok anlaşılacak.
    aslında farklı yerlerde çok sık kullanıyoruz mesela akdeniz illerinde kimse sıcak suya para vermez çünkü çatılarda güneş enerjisi sistemleri var ve günde 1 saat güneş çıksa bir ailenin ihtiyacını çok rahat sağlıyor.

    işin elektrik üretme tarafında şimdilik bazı eksikleri var tabii örneğin depolamada kullanılacak olan pillerin ömürleri ve maliyetleri. biz depolamadan doğrudan şebekeye veriyoruz o nedenle pil ömrü gibi şeyleri atlıyorum burada asıl belirleyici güneş panelleri.

    güneş panellerinin ömrü 25 yıl'dır. enerjisa 10 yıl sonra tüm sistemi tamamen bize bırakacak ve doğal olarak bu süre içerisinde maliyetini çıkaracak ve karını alacak.
    (bu arada 10 yıl sonra bu alana verilen devlet desteği bitmiş olacak ve ilk 10 yıl kadar karlı olmayacak deniyor ama bence tam aksine bu alana çok daha fazla destek gelecek)

    asıl soru şu; biz 25 yıl boyunca bu panellerden verim alabilir miyiz. teknoloji gelişecektir daha verimli paneller çıkacaktır ama bu haliyle bile evet verimli olacaktır demek mümkün.
    genel olarak çoğu üretici 25.yılda %80 panel gücünü garanti ediyor. birçoğu güçteki azalmayı doğrusal olarak ifade ediyor ama benim sahada gördüklerim yıldan yıla azalıyor olması 10.yılda %90 ve 25.yılda %80 gibi birşey olur.

    ama asıl sıkıntı güneş panellerinin temizliği. bizim en büyük avantajımız panellerin yukarıda olması ve ortamın çok tozlu olmaması (güneş tarlaları genelde açık araziya kurulduğu için tozlanma büyük problem) zeminde olanlarda hatta binaların çatılarında olanlarda toz nedeniyle performans nerdeyse %30 düşüyor hatta sulama ekipmanları üreten firmalar güneş paneli temizliği için özel aparatlar çıkarıyor.

    örnek olarak ;
    https://www.facebook.com/...in/2361251154133347/

    bence bunlarda gereksiz su tüketimi yapıyor ama şimdilik en etkili çözüm gibi duruyor. muhtemelen bir sonraki aşama arabalarda kullanılan silecek sistemi olacak.

    bu arada hatırlarsanız stadımız normalde çatısı açılır kapanır bir sistem olacaktı ama bazı sorunlar nedeniyle olmadı. eğrisi doğrusuna denk gelmiş oldu böylelikle daha fazla alana güneş paneli koyabildik.

    ekleme: benim kafamı kurcalayan tek kısım gsgm. kendileri siz stadın sadece üst kullanım hakkına sahipsiniz stad bizim buradan kazandığınız bize ait derse ortalık karışır tabii.

    hayırlı olsun.
App Store'dan indirin Google Play'den alın