• 15215
    8. nesil yazarı olduğum sözlük, ancak belki de 3. nesil yazarlarından beri okuru olduğumu söyleyebilirim. çoğu zaman gündemi takip etmek yerine başlık aratıp, ilk entrylerden bugüne kadar yazılanları hızlıca okumayı tercih ediyorum. bu eylemi yapınca, yazıların kalitesindeki düşüşü çok net görebiliyorsunuz.

    sözlükler, internet ortamındaki şehirler gibidir. ve şehirler için de elbette pek çok bilimsel teori söz konusudur. bu teoriler içinde yer alan kavramlardan, merkez-çevre ilişkisinden bahsederek bunu sözlüğe uyarlamak istiyorum:

    şehirler büyüdükçe, merkez bölgeler ve çevre bölgeler ortaya çıkmaya başlar, merkez bölgede yaşayanlar şehrin ve şehirlinin özelliklerini daha fazla taşıyıp, şehrin kültürüne ve ahlak normlarına daha çok uyarken, çevre bölgelerin sayısı arttıkça bu çevre bölgede yaşayan insanların şehrin ana yapısına aykırı hareketler sergileme ihtimali artar. bu durum huzuru olumsuz etkiler. sözlük şehrimizde de bu yaşanıyor büyüdükçe, ve şehrimiz huzurlu bir yer olmaktan, içinde yaşadığımız için mutlu olduğumuz bir yer olmaktan çıkıyor. nasıl ki şehirler için en büyük tehditlerden biri göç ise, sözlük için de toplu yazar alımları aslında bir tür göçü ifade ediyor. ve bu göç kontrolsüz yapılmaya devam ettikçe şehrimizin yapısı bozulmaya devam edecek.

    buna dair bir önerim var. moderasyon ekibi, şehrimiz henüz bunu uygulayabilecek yapıdayken, hem şu an yazar olan herkese hem de sonradan yazar olmak isteyenlere bir tür sınav formatında uygulamalı futbol/spor soruları sorabilir. analitik düşünme kabiliyetini ölçen sorular da yer alabilir bu uygulamada. ve sert bir eleme sistemiyle, verilen yanıtlarda "kopyala/yapıştır" yapanlar, kendini ifade edemeyenler, doğru cevapları doğru şekilde aktaramayanlar, analitik düşünme kabiliyeti zayıf olanlar yazar olarak kabul edilmesin, mevcut yazarlar da pilot edilsin.

    sözlük bir bilgi alma platformudur. bunu gerçek hayattaki şehirler için yapmak insancıl bir tutum olmasa da, sözlük gibi bilginin kıymetli olduğu ve bunun üzerine inşa edilen platformlarda yapmak gayet akılcı olacaktır.

    ben bir akademisyen olarak, eğitimin içinde yer alan biri olarak, bu uygulamanın uygulanabilirliği hakkında moderasyona yardim etmeye her zaman hazırım. bu uygulamaya inanan ve emek vermeye hazır bir insan grubuyla 2 ay içinde sözlüğün kalitesini koruyacak ve ülkenin en rafine platformlarından birine dönüştürecek adımlar atılabilir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın