• 489
    doğru kadro, doğru plan, doğru oyun ve doğru an.

    olması gereken her şey doğruyken sonucun yanlış olduğu maç olmuştur. izlerken nasıl olduğunu anlamadım bile.

    ligin lideri, "uzay takımı", herkese fark atarak neredeyse şampiyonluğunu ilan etmiş trabzonspor'un ciddi hakem katkısı olmadan kazandığı bu sezonki ilk maçına şahitlik ettik belki de dün gece. (verilmeyen 1 penaltıyı eklerseniz 2-2 oluyor farkındayım ama ts lehine yapılan büyük katkıdan bahsediyorum aslında, yani onlara verilen bir penaltı rakipten oyuncu atılması, ofsaytın atlanması vs. gibi)

    şimdi öncelikle, kadro nasıl doğruydu?

    çıktığımız 11 şu anda çıkılabilecek en doğru 11'di. kaleci fatih öztürk ve ömer bayram dahil olarak söylüyorum bunu ki fatih bence galatasaray'a geldi geleli verdiği en iyi performansı verdi kalede dersem yanılmış olmam. ömer'in patrick van aanholt'un yerine tercih edilmesi de bana kalırsa oradaki dinamizmi. yani hücumdan savunmaya dönerken ömer'in patrick'ten daha hızlı dönüş yapabilmesi. hataları var ancak biz burada savunmaya daha hızlı geçişi düşündüğümüz için ömer burada doğru tercih pva yerine. ha elbette ki bu maç özelinde, ts'nin visca ile etkili olacağını düşündüğümüz bir senaryoda.

    burada bir parantez de açayım: trabzon ilk yarı oyun oynayacak zamanı bulabildiği zaman oynamak istediği oyun visca üzerindendi ki bu yanlıştı. avcı "ömer var zaten orada, visca da etkili olur" diyerek anthony nwakaemeye uzun oynamak yerine dorukhan ile topu visca'ya taşımaya çalıştı. planın tutmayacağı belliydi, kendi oyunundan da vazgeçmiş oldu böylelikle. ki nitekim 2. yarı bu yanlışından döndüğünde nwakaeme ile 45-65 arası ciddi bir oyun üstünlüğü yakaladılar da.

    ama neyse, konumuz (en azından şu anda) bu değil.

    peki planımız ve oyunumuz nasıl doğruydu?

    dün akşam oynamaya çalıştığımız oyun geçiş oyunuydu. topu biz almak yerine rakibe bırakıp rakibi pres ile hataya zorlayarak pozisyon aradık. ki bu takımın başarılı olduğu maçlara bakarsanız (bu sezon özelinde tamamı avrupa ligi maçları) tamamında biz yine bu oyunu oynadık. iç saha moskova maçında biraz vazgeçmeye çalıştık, o maçı da alamadık. ama iç sahadaki marsilya maçı dahil bu oyunu oynadık ve ciddi sonuçlar aldık.

    aslında avcı'nın kafasındaki de bizim bu oyunu oynamamız değildi, avcı bizim topu tutacağımızı, kendisinin bizi hataya zorlayabileceğini düşünerek berat - dorukhan - bakasetas kadrosu ile başladı. dediğim gibi oradaki plan da oyun aklı olarak visca'ya güvenip oradan pozisyon aramaktı ama bizim bu oyundan vazgeçip topu ts'ye bırakıp geçiş oynamamız onun da planını bozdu, nitekim 2. yarıya oyuncu değişiklikleri ve daha topla ne yapacağını bilen bir şekilde çıktı ts.

    burada bir parantez emre kılınç'a açmak zorundayım. inanılmaz oynadı bu maçta. en başından beridir konuştuğumuz şey aslında, bu adam merkez orta saha değil bu adam kanat. ve kanatta, alışkın olduğu yerde ciddi de iş yaptı dün akşam. zaten emre kılınç'ın galatasaray'a geldiğinden beridir iş yaptığı tüm maçlarda sağ kanatta olduğunu da hatırlatmak isterim. ne zaman emre kılınç sağ kanatta oynadı (ya da maç içerisinde pozisyon gereği oralara doğru açıldı) o zaman iş yaptık. bu adamı merkez orta saha oynatıp 8 numara performansı beklemek, emre akbaba'yı 8 numara oynatıp o performansı beklemek ile aynı sonucu verir: olmaz. birisinin tek alamet-i farikası ceza sahası koşusu, bunun için forvet arkası yani 10 numara gibi oynamalı ve diğeri de kanat oyuncusu.

    zaten bizim en büyük problemimiz bu. orta saha merkezi yeterince ciddiye almamak ve orayı kanattan 10 numaradan devşirme oyuncular ile oynamaya çalışmak. ömer bayram - emre kılınç - morutan - cicaldau - emre akbaba - taylan antalyalı hatta yer yer sofiane feghouli. bu adamların hiç birisi merkez orta saha değil, bu pozisyonun oyuncusunun barındırması gereken yeterliliklere de sahip değiller. belki biraz cicaldau, biraz da (sadece oyun aklı olarak) soso.

    gelelim yanlışların nerede olduğuna:

    orta saha merkez ve buradaki kalite. dönüp dolaşıp iş buraya geliyor, ne yaparsak yapalım iş burada patlıyor.

    berkan çok dinamik, oyuna kattığı dinamizm inanılmaz ve yorulmadan her maç üst üste yapıyor bunu. ama oynamak istediğimiz oyunda teknik olarak çok yetersiz kalıyor, top kullanımı yeterli seviyede değil.
    taylan da iyi top kullanıyor, ancak regista pozisyonunun gerektirdiği oyun aklına ve dinamizme sahip değil.

    sanki ikisindeki iyi özellikleri birleştirip bir futbolcu yapabilsek o ortaya çıkan futbolcu regista pozisyonundaki tüm sorunlarımızı çözebilecek gibi geliyor bana. ama böyle olunca, problem büyüyor.

    berkan'ın özelindeki hata şu: aslında marcao'nun hatası, topu sektirmese böyle bir pozisyon bile olmayacak. ama marcao topu sektirdiği anda ömer'de yine "saniyelik lag" oluştu, bu arada berkan'ın girip bakasetas'ı durdurması gerekirdi. aslında ömer'in müdahale alanı ancak berkan bakasetas'a daha yakındı. ha olabilir bir hata mı? nispeten daha kabul edilebilir, marcao ve taylan'ın yaptıklarına nazaran daha olası bir hataydı bu. ama onun haricinde de maç boyu biz çıkarken yaptığı hataları var, nasıl çözülecek bilemiyorum.

    gelelim taylan'a:
    hücuma çıkarız hatalı pas tercihi ile top kaptırırız pozisyonun içinde taylan var. topu kaparız, çıkacağız kaçan oyuncu olmasına rağmen stoperlere geri döneriz pozisyonun içinde taylan var. pres yeriz, rahatlatıp boşa oyun kursun diye topu ona aktarırız topu kaptırır pozisyon yeriz hatta gol yeriz pozisyonun içinde taylan var.

    bu maçta yaptığı hataya artık söylenecek hiç bir şey yok. en başından beridir topu 2-3 kere dürtmeden, düzeltmeden, kontrolüne alıp pres yemeden pas yapıp tekte oynamayan adam ilk defa tekte oynadı, onu da visca'ya oynadı. visca'nın bizim oyuncumuz olmaması dışında sıkıntı yok. hayır bir de bakıyor o tarafa doğru. buna rağmen yapıyor bu hatayı.

    ve çevre kontrolü yok diye eleştirdiğimiz taylan, çevresinde kendisine prese gelecek en yakın oyuncu 2 saniye içerisinde gelebilecek durumdayken topu durdurup pres yemeyen nelsson ile oynasa, maç 1-1 bitecek. belki 2-1'den sonra yakaladıklarımızdan birisi girecek, daha net pozisyon bulacağız vs.

    işte doğru an da buydu. trabzon'un yapabileceği hiç bir şey yokken böylesine maçı kaybetmek gerçekten ağır. 1-0 bitmiş bir maçı 2 bireysel hata ile 2-1 kaybetmek, garip ve anlaşılmaz benim için.

    şimdi gedson fernandes. bugün istanbul'da olacak deniliyor. yeterli mi? bilmiyorum. yani gedson - berkan orta sahası birisi dinamizm diğeri tüm eksikleri kapatarak oynayabilir mi? olabilir. ama yetkisi bende olsa, karar mercii ben olsam gedson dışında bir de regista için çalışır, alınabilecek en iyi oyuncuyu alırdım.

    tabi bir de forvet lazım. kaleci eğer ki okan dönmeyecekse bir de kaleci lazım.

    ama her şeyden önce biraz da akıl lazım...

    hem saha içinde, hem saha dışında, hem yönetimde. aklınıza neresi geliyorsa, biraz da akıl lazım.

    bütçe olmadan yapılacak transferlerden bile zor bu ama, neyse.
App Store'dan indirin Google Play'den alın