• 15088
    iftiraya ve saygısızlığa dair taraflı ve zerre adil olmayan yorumlar içeren sözlük.

    biz burada konmuş bir kurallar bütününden mi bahsediyoruz, yoksa herkesin kendi kendine koyduğu ve diğerlerine empoze etmeye çalıştığı bir kurallar bütününden mi?

    misalen kimlere saygısızlık yapabileceğimiz ya da yapamayacağımızın bir sınırı var mı? saygının sınırı nedir? kim neye göre saygılıdır? misal daha önce hedefe koyduğumuz veya bizim sevmediğimiz insanlara saygısızlık yapılabiliyor mu?

    örneğin bu sözlükte (hatta genel olarak) volkan demirel'e "ayı" demek saygısızlık mıdır? tudor'a veya x bir teknik adama "hoca moca değil, beden eğitimcisi" demek saygısızlık mıdır peki? yahut x bir yazara "futboldan anlamıyor" demek saygısızlık mı, iftira mı? kıstasımız nedir?

    (bkz: #3301222)

    bu benim nick altıma yazılmış bir yazı. bu giride yazar benim futbola çok uzak olduğumu, futboldan anlamadığımı yazmış. bu şimdi iftira mı oluyor saygısızlık mı mesela? (bence ikisi de değil, bu dümdüz, gayet medenice görüşünü yazmak.)

    yani "biz istediğimizi aşağılar, hakaret ederiz (ayı volkan), istediğimize istediğimiz gibi kanıtsız iftira atarız (mustafa muhammed her gün 10 kadınla uyanıyormuş; mustafa cengiz hocanın arkasından iş çeviriyormuş vs.); gelgelelim biri fatih terim için 'futboldan anlamıyor' derse bu iftira olur." kıstasımız bu mu mesela?

    kıstas fatih terim'se eğer buna göre düzenleme yapılsın. zira bir insan (ismi, cismi önemsiz) "futboldan anlamıyor" dendiğinde bunun iftira olması, saygısızlık olması medeni bir yerde mümkün değil. ha diyorsak ki burası galatasaray sözlük, burada galatasaray'a emek vermiş insanlar için bunu diyemezsin, pekâlâ. o zaman tudor'la ilgili bütün o aşağılamalar, ismail çipe'sinden fatih öztürk'üne, babel'inden feghouli'sine kadar hiçbiri hakkında "kaleci değil, kolu yok, kova; futbolu kafasında bitirmiş, hain, sahada yürüyerek takımı satıyor" vb. yorumlar yapılamaz. bunları gönül rahatlığıyla yapıp iş fatih terim'e gelince "ayak tenisi" ezberinden bile dünya savaşı çıkarıyorsanız tertemiz bir tutarsızsınız.

    mesela ben fatih terim hakkında asla bu yorumları yapmam. futbolu bildiğini de, ayak tenisi ile idman geçirmediğini de bilirim. bence bu yorumlar boşboğazlıktır da. ancak ne olursa olsun birer fikirdir. bana ne kadar saçma gelirse gelsin bir insan bir hoca ya da topçu hakkında "futbolu bilmiyor, hoca moca değil la bu, kondisyoner" vs. diyebilir. isminden cisminden bağımsız olarak medeni dünyada bu iş böyledir.

    emrah safa gürkan'ın çok güzel bir tespiti var: "bu ülkenin insanı hırsızlığı affeder, yalanı affeder, adam öldürmeyi affeder, bir tek kendiyle aynı görüşte olmamayı affetmez." bu sözlükte de durum bu. çünkü öyle olmasaydı bu kadar kolay iftira ve saygısızlık kategorisi oluşturulamazdı.

    mesela:

    1) "muhammed futbolu bilmiyor, kötü topçu" demek sadece bir yorumdur, katılırsın veya katılmazsın; "muhammed her gece 10 kadınla birlikte oluyor, fatih terim evini basmış." diyip buna dair zerre delil sunmamak iftiradır. çünkü birinde sadece bir topçunun kalitesiyle ilgili fikir beyan ediyorsun, diğerinde bir kişinin "özel hayatı" sebebiyle (ki bu konuya dair yorum yapılması ayrı bir etik tartışma içeriyor da neyse) aldığı paranın hakkını vermediğini iddia ediyorsun.

    2) "fatih terim kötü hoca, futbolu bilmiyor" demek (bence komik de olsa) sadece bir yorumdur, katılırsın veya katılmazsın; "fatih terim cicaldau ve morutan transferinde hagi'ye para yedirdi." diyip buna dair zerre delil sunmazsan iftiradır. birinde sadece bir hocanın kalitesiyle ilgili kendince fikir beyan ediyorsun, diğerinde bu hocanın maddi çıkar sağlayıp galatasaray'a kazık attığını iddia ediyorsun.

    yahu bugün biri fatih terim'in karşısına çıkıp "hoca sen futbolu bilmiyorsun." dese, hoca "eyvallah" der, güler geçer. burada isyan bayrağı açılıyor. tuhaf iş.
App Store'dan indirin Google Play'den alın