• 83
    sözlükte eleştirilmesi ve üstünden laf sokulamasının sebebi galatasaray'in oynadığı rezalet futbolun bu istatistik ile savunulmaya çalışılması. sanki galatasaray olağanüstü top oynuyor da tonla gol kaçırıp kazanamıyor gibi lanse ediliyor.

    istatistiğe önem veririm. sevdiğim, benim için bir şeyler ifade eden de bir istatistik ama sözlükte fatih terim ve onun oynattığı rezalet oyunu savunmak için kullanılınca maalesef irrite edici oluyor. sanki doğru yoldayız da tek eksiğimiz girdiğimiz pozisyonları gole ceviremiyoruz gibi.

    ayrıca bu istatistik ile ilgili merak ettiğim bir detay var. pozisyonlar baskılı oynanan dakikalarda yani bizim kalenin ağzında oynadığımız anlarda mi geliyor yoksa oyun kör dövüşü gibi geçerken önümüze şans eseri düşen toplardan mi geliyor. çünkü bana göre oyunun kontrolünün elinde olduğu ve gümbür gümbür oynadığın, sağlı sollu geldiğin maçlarda buldugun pozisyonların gole çevrilmesi ile saçma sapan futbol oynayıp 5-10 dakika kipirdandigin anlarda çok da hazırlığı olmayan bireysel emeklerle gelen pozisyonların gole çevrilmesi aynı noktalarda topla buluşulsa dahi aynı gol şansını vermiyor bence. bizim buldugumuz pozisyonlar genelde bireysel yeteneğe dayalı ve çoğu kez oldukça zorlama pozisyonlar. rakibi bunaltı hataya zorlayacak ya artık atsalar da bitse bu baskı denecek tarzda pozisyonlara girmiyoruz.

    21 aralık 2021 adana demirspor galatasaray maçına bakalım mesela. 2 xg bulmusuz sanırım. değerlerini bilmemekle beraber bu muhtemelen zorlama pozisyonda karmabolde mohammed ve nelsonn'un atamadığı ve oğulcan'in yine aşırı zorlama pozisyonda dışarı vurduğu top eminim 1.3 xg falan getirmiştir. açıkçası pozisyonların hiçbirinde gol beklemedim izlerken. ancak ads'nin ikinci gölünde top yunus'un ayağına geldi an gol olur diye düşündüm. muhtemelen xg değeri 0.10 falandır. gerçi o da garip bence. o noktada örneğin pva ile yunus'un xg oranı aynı mı? yani ikisine de 0.1 mu onu merak ediyorum.

    edit: bazı eklemeler yapıldı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın