• 124
    dünya adil bir yer değildir. zaten dinlerin birincil icat edilme ve varlık sebebi, bu adaletsizliği meşru göstermektir. tüm dinler, adaletsizliğe, haksızlığa, zulme uğrasanız bile tanrıya ya da tanrının yeryüzündeki krallığına isyan etmemeyi öğütler. "aç kalın, yoksul ve yoksun yaşayın, çocuklarınız aç kalsın, hatta ölsünler. bunlar iyidir, erdemdir. nasıl olsa ölümden sonra cennete gideceksiniz, kaka (futbolcu olan değil) zalimler ise cehenneme gidecek." der. yoksul kalabalıklar da tanrıya ne olursa olsun iman etmeye devam ederler, çark döner. bu aptallık çemberinden kaçınılamaz. çünkü iman, tartışmaya da eleştiriye de kapalıdır. havalı ifadeyle, dogmatik.

    işte bu nedenle 3. sınıf toplumlarda istifa olgusu yoktur ya da çok azdır. çünkü böyle toplumlarda dogmatik yöntem, sadece dini meselelerde kullanılmaz: bireyin tanrıyla ilişkisi, bireyin başka bir bireyle ilişkisi, bireyin toplumla ilişkisi ve bireyin devletle ilişkisi... dogmatik bakış bu toplumların hücrelerine kadar işlemiştir. bu yüzden, söz gelimi devleti idare eden insanları eleştirdiğinizde, devlete düşmanlık etmiş sayılırsınız. eleştiremezsin! çünkü lideri ancak hainler eleştirir. imanınız sorgulanır. tıpkı fatih terim'i eleştiren galatasaraylıların, galatasaray sevgileri ve futbol bilgileri sorgulandığı gibi. liderinin istifasını da isteyemezsin. çünkü bunu ancak düşmanlar yapar.
    elbette 3. sınıf toplumların bir başka "muhteşem" ayırt edici özelliği de, kişilere göre yazılı ya da yazısız kuralların değişmesi, gerekirse göz ardı edilmesidir.

    tam da bu noktada sormak istiyorum. fatih terim'in istifa eşiği nedir? ve fatih terim savunucularının, "evet, artık diğer taraftarlar, fatih terim'in istifasını isteyebilirler" eşiği?
    zira, yıllardır süregelen bu berbat futbolu izlemeye, ucuz aforizmalar ve sonu gelmez bahaneler duymaya, teknik direktörümüzün devamlı transfer istemesine, maç bitmeden sahayı terk etmesine, yönetimlerle sürekli çatışma halinde olmasına, tripler atmasına daha fazla tahammül etmek istemiyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın