• 293
    içinde bazı şaibeler barındıran doğru bir kariyer planlaması sayesinde istatistik kasan f1 pilotu.

    tabii ki taksici ya da metrobüs şoförü değildir, tıpkı tarihin en iyi pilotu olmadığı gibi... eşit şartlarda jenson button ve nico rosberg'e geçilmiş bir isimden bahsediyoruz, bu iki pilot da iyi pilotlardı fakat tarihi yetenek falan değildiler. zaten kötü pilot diyen yok hamilton'a, koca sporda 20 tane koltuk var ve bir kaç senede bir gelen felaket pay-driver'lar hariç herkes çok iyi pilot, fakat tarihin en iyisi falan değil abi bu adam. her şeyi istatistik üzerinden okursak valtteri bottas'a da tarihin en iyi 9. pilotu demek lazım o zaman, tarihte en çok podyuma çıkan 9. pilot kendisi.

    nasıl ki sebastian vettel 2010-2013 yılları arasında arabasının yarattığı ağır dominasyon sayesinde 4 kez dünya şampiyonu olduysa lewis'de mercedes'e geçişi sonrası aynı durumu yaşamakta. vettel iyi insandır, güzel insandır fakat tarihin en iyisi değil, 4 şampiyonluğuna rağmen bana göre tarihin en iyi pilotları listesi olsa ilk 10'a girebilecek biri bile değil. misal 2014 başında redbull'dan ayrılıp mercedes'e geçse, 6 kez daha ipi göğüsleyip totalde 10 kez şampiyon olsa yine tarihin en iyisi olmayacaktı. hamilton'a iyi araç sayesinde şampiyon oluyor demenin de gocunup savunmaya geçilecek bir tarafı yok, zaten iyi araç-iyi pilot kombinasyonunun sporundan bahsediyoruz, fakat bu denli dominasyon sayesinde şampiyonluklar kazanır, hem de bu serüvende takım arkadaşına şampiyonluk kaptırırsan sorgulanırsın.

    geçmiş yıllarla modern f1'i kıyaslamak pek doğru değil, fakat bir pilotu hangi yılda yarışırsa yarışsın tek bir skala üzerinden kıyaslamak mümkün, o da eşit arabayı kullandığı takım arkadaşına karşı verdiği mücadele. schumi hiçbir zaman takım arkadaşına yenilmedi, alonso ingiliz lobisinin mobbingine uğradığı 2007 hariç tüm takım arkadaşlarını denize döktü, 2007'de de yenilmedi bu arada, her şeye rağmen berabere kaldı. senna ve prost aynı takımda oldukları durumlar hariç her sezonda takım arkadaşlarını yok ettiler ve takım arkadaşlarına şampiyonluk kaptırmadılar, fakat hamilton'ın button'a yenildiğini, rosberg'e şampiyonluk kaptırdığını, hatta tek turda bir çok kez bottas'a geçilip pole pozisyonu armağan ettiğini gördük.

    "sir"ümüz kötü pilot değil, ama sanki bi tık overrated.
App Store'dan indirin Google Play'den alın