• 288
    7 kez dünya şampiyonu olduktan sonra "sir" unvanıyla taçlandırılan dünyaca ünlü şoför.

    modern dönemin muhammad ali'si olmaya çalıştığının hepimiz farkındayız. dini olarak lewis koyu bir hristiyan, bu konuda net bir ayrışma var fakat onun dışında siyahiler için kendisini konumlandırdığı yer bu muhammad ali olma çabalarını her ne kadar kendisi hiç dillendirmese de net bir biçimde ortaya çıkarıyor. yılların "gümüş ok"u mercedes'i siyah livery'ye çevirtmesi, "black lives matter" farkındalığında takındığı tavır, 7. şampiyonluğu sonrası radyoda "bu zafer imkansızı hayal eden tüm çocuklar için, siz de yapabilirsiniz dostum" demesi, moda üzerinden bir ikon haline dönüşmesi ve çoğaltılabilecek bir çok örnekle siyahiler için yeni dönemin "ali" figürü olma çabaları ortada. ama olmaz be lewiscim, ali vietnam'a gitmeyi reddedebilirken sen gidip de yılları siyahileri sömürmekle geçen ingiliz kraliyetinin önünde diz çöküp kendini şövalye ilan ettirirsen olmaz.

    2007'de spora girişinde mclaren ve mclaren özelinde f1 üzerindeki tüm ingiliz lobisinin desteğini nasıl aldığını o yılları izleyenler bilir. o dönem sonrası mercs'e geçişinde ingiliz lobisinin desteğinin lewis üzerine nasıl yoğunlaştığını, yeri geldiğinde nasıl kayırıldığını herkes bilir. yeteneğine lafım yok, fakat başarılarının çoğunu 2013'te o dönemde turbo-hybrit çağının motor regülasyonlarının önceden sızdırıldığı mercedes'e geçerek ve ingiliz lobisinin her türlü desteğini alarak kazanmış bir pilot için "sir" ünvanını reddetme yüceliği göstermek sanırım çok zor bir istek. işte bu sebeplerle kendisi ne schumi kadar büyük bir pilot olarak anılacak ne de ali gibi insani bir figür olarak tarih sayfalarında kendine yer bulabilecek.

    2013'te mercedes'e geçişi herkes için sürprizdi, çünkü kimse mercedes'in turbo-hybrit çağında böyle bir dominasyona imza atabileceğini tahmin bile etmiyordu, fakat lewis muhtemelen el altından döndürülen işlerin farkındaydı. aynı yıllarda "tyregate" dediğimiz skandala imza atılırken lewis kaçak göçek yollarla direksiyonun başında gizli gizli lastik testi yapıyordu. tüm bunlar ingilizlerin f1 üzerindeki ve medyadaki lobisi sayesinde saman altı edilirken lewis tabii ki sir ünvanını reddedemez, çünkü sahip olduğu çoğu şeyi onlara borçlu. ispanyolların çok değil, azıcık lobisi olsaydı alonso'yu konuşmaktan lewis'e sıra bile gelmezdi muhtemelen.

    neyse hayırlı olsun yeni unvanı, umarım 2021 sezonu 2.liğinin de tadını sonuna kadar çıkartır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın