• 106
    futbolda stoperler ile orta saha oyuncuları arasındaki alanda bulunan pozisyonun adı. futbolda 90'ların sonunda ve 2000'lerde bu bölgede top ile ilişkisi kötü 3. bir stoper oynatmak popülerdi. bu roldeki oyuncular 6 numarada oynadığı için rolün adı 6 numara olmuş gibi kaldı. mesela oyun kuruculara 8 ve ofansif bütün orta sahalar 10 gibi düşünülüyor. oysaki 6 numarada seri gibi regista, taylan gibi serbest oyun kurucu, fernando gibi defansif oyun kurucu rolleri de mevcut. mesela melo gibi bütün bu 6 numara rollerini mükemmel oynayacak oyuncular çok nadirdir.

    artık futbolda top ile ilişkisi kötü tek bir oyuncu, kaleci dahil, bulunmaması gerekiyor. fatih terim'in sözlerine itibaer edilmediği için sergen yalçın'ın bu konu ilgili sözlerine bakalım: "ben artık 6 numara istemiyorum, 6-8 birlikte oynayan oyuncular lazım artık". sergen hoca'nın anlatmaya çalıştığı şey ayağı kötü sadece defansta katkı verecek oyuncu istemediği. top kapma ve markaj takımın kolektif olarak yapabileceği defansif aksiyonlar haline geldi. bir oyuncu bir takımın bütün defansif aksiyonlarını üstlenip sorunları çözemez. o devir bitti.

    guardiola'nın sistemlerinde bu bölge çok kritiktir. takımın beyni buradadır. sahadaki oyuncular 6 numaraya bakıp pozisyonlarını ayarlar. ön alan baskısı ve defansa geri koşmayı bu oyuncu belirler.

    fatih hocanın oyun kurulumunda 6 numaranın oyun görüşü ve karar mekanizması çok önemlidir. belli bir seviye dribbling yapması da gerekir. biz top kalecide iken merkezinde 6 numara olan bir altıgen oluşturuyoruz. bu oyuncunun önemi oyun kurulumuna muhtemel 6 üçgenin içinde bulunmasından anlaşılabilir. bu sebeple bizim 6 numarada kazanan oyunculara değil top kaybetmeyen oyunculara ihtiyacımız var. taylan bunu yapabilmesinin yanında boşta olan topları tempolu bir şekilde süpürmesi ile çok kritik bir assetimiz. biz top kapma aksiyonlarımızı rakip geçişinde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. berkan'dan ve cicaldau'dan bunu bekliyoruz. gedson'u bu kadar kritik görmemin sebebi de bu, kendisi tam bir geçişte top kazanma canavarı.

    ben cicaldau'nun iki yönlülüğü, çevre kontrolü ve pas konusundaki zekası sebebi ile o bölgeye evrileceğini düşünüyorum. aynı zamanda 6 numaradaki oyun kurucumuzdan baskı beklemediğimiz için iç oyuncularımızın geçişte kaptığı toplara cicaldau sürpriz forvet koşuları ile destek olabilir. bu sebeple bizim için gedson transferi herhangi bir 6 numara transferinden daha önemlidir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın