• 30
    istatistik veri toplama ve o veriyi işleme sanatıdır. tek başına anlamı olmayan önermeler istatistik ile manalandırılır.

    mesela kovid aşısı olup da ölen birisi ile ilgili yapılan bir haber tek başına anlam taşımaz. ama belirli sayıda aşı olan insan araştırılır ve mesela aşının bunların %90ını kovidden koruduğu tespit edilirse, haber olan kişi %10luk kesimde imiş der ve belki aşı olmaya karar verir insan.

    üniversitede istatistik hocamız tavuk yemeyene tavuk yedirme işidir istatistik demişti. kişi başı bir tavuk tüketilmesi, herkesin tavuk yediği anlamına gelmez demişti. bazıları bu sebeple istatistiğe yalan söyleme metotlarından birisi derler.

    veri, bilgi hiçbir zaman önemsiz değildir. istatistik de futbol dahil pek çok alanda bize aslında kıymetli bilgiler sağlıyor. mesela rakip ceza yayının gerisinden (14 nolu zon ya da altın zon diyorlar galiba), ceza sahasına doğru dikine oynadıkları zaman takımlar, aynı bölgeden kanatlara doğru oynadıklarından 4 misli fazla gol atıyorlar. yine bu zonda topun kaç saniye geçirmesi gerektiği, o zonda topla buluşan adamın sahip olması gereken teknik özelliklere kadar istatik çalışmaları yapılmış.

    futbolda artık veri analizi hayati bir konu. avrupada pek çok takımın teknik kadrolarında veri analizcileri olduğunu biliyorum. bizim takımlarda var mı, yok mu, varsa arkası boş mu, dolu mu bilmiyorum. resmi sayfadan bakınca maç analiz uzmanı olan eski bir futbolcu ile bilgi işlem uzmanı olan bir bilgisayar teknisyeni gözüküyor. mesela dortmundun koç kadrosunda 5 tane analizci var. meslekleri de öyle eski futbolcu falan değil çünkü bu iş bir bilim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın