• 38
    bir pozisyonun gol ile sonuçlanıp sonuçlanmama olasılığını gösteren istatistik.

    istatistikten çok anlamam.

    üniversite'de bile vizeden sonra finale 3 gün günlük 2 saatlik uyku ile sabahlayıp ancak geçebilmiştim dersinden. *

    ancak bir bilim olarak saygı duyuyorum, duymalıyım. hepimiz de aynı saygıyı göstermeliyiz. nedenine gelecek olursam eğer;

    bir istatistiği gerçek ve doğru sonucuna ulaştırmak için verilen emek, toplanan data, bu datanın doğru işlenmesi emin olun dünyanın en zor işlerinden birisi.

    neyse anladığımı düşündüğüm; kendimi geliştirmek için kitaplarını okuduğum, videolar izlediğim, dökümanlar incelediğim konuya gelelim bunu geçtikten sonra: futbol.

    düşünün hepimiz bir üniversitede birlikte okuyoruz, bir amfi salondayız. aldığımız ders futbol 101, futbola giriş. dönemin ilk dersindeyiz.
    gelen öğretim görevlisinin ilk söyleyeceği şey şu cümledir: futbol 11 kişilik 2 takımın olduğu, takımların birbirinini kalesine gol atarak üstün gelmeye çalıştığı bir spordur.

    yani futbol 101 dersinde ilk öğrendiğimiz şey: futbolun amacının gol atmak olduğudur.

    peki bu konu ne alaka, xg ne alaka diyecek arkadaşlarla devam edelim:

    xg bize gole ne kadar yaklaştığımızı gösterir. şut başına xg oranı pozisyonun kalitesini, gole yaklaştığımızı - yaklaşmadığımızı, şut atma becerimizi ve daha bir çok verimizi bize verecektir. bunu çalışmadan, incelemeden, analiz etmeden başarıya ulaşabilmek pek de kolay bir sonuç olmayacaktır.

    bir takım düşünelim, sözlük fc. bu takımın forvetinde de pivot santrfor oynuyor olsun (başka kimse olmazdı bizim sözlükten zaten *). bakıyoruz xg istatistiğine, takım 3 xg üretsin maç başı. biz maçları 3-4-5 gol civarı bitiriyorsak, pivot santrfor iyi bir bitirici diyebiliriz. ama aynı xg'de 1-2 gol buluyorsak pivot santrfor bitiricilik çalışmalıdır, daha iyi şut atmalıdır. böylece oyun gelişmeli ve daha iyi bir takım elde edebiliriz.

    istatistik (xg de dahil herhangi birisi de dahil) size asla ama asla bir takımın nasıl oynadığını doğru parametreleri ile göstermez. gösteremez. sadece bir istatistiğe bakarak "off takım uçuyor kaçıyor" da denmez, "bu takımdan bi yol olmaz" da denmez. denilirse o zaman istatistik bilimine ihanet etmiş oluruz.

    ancak bir takımın sahada yapması gereken her şeyi istatistik + video analizlerle birleştirirsen ve bunlara uygun doğru antrenman metotları kurarsan o zaman işte bir şeyler değişir. ki benim "modern futbol" dediğimde aslında anlatmak istediğim kavram bu. halen 80'ler 90'lar gibi belli başlı antrenman düzenleri geride kalmıştır. her takım eksiğine çalışarak "nasıl daha iyi olabiliriz" sorusunun cevabını bulmalıdır.

    yani istatistik, takım bazında gelişimin önemli kilit noktalarından birisidir. neyi eksik yaptığınızı salt maçı izleyerek göremezsiniz, en bilemedin oyuncu başına top kaybının sayısını tutarsın ki bu bile bir istatistiktir. xg de size atılan şutu gösteren istatistiktir, takımın attığı şutları sayıp hangi bölgeden kaç gol attığının sayısını tutarsan sen de evde kendi xg'ni yapabilirsin aslında. büyük veri şirketlerinden (opta - wyscout vb.) data aldığında da sana dünya çapında database'lerinde olan aynı noktadan atılan şutların gol olma / olmama olasılığını verir. yani babel'e gidip "35'ten attığın şutun bizdeki dataya göre gol olma olasılığı yok, buradan şut atma" uyarısını yapabilirsin. ya da cicaldau'nun gol pozisyonlarının xg'sine bakıp "bu adamı daha ceza sahası çevresi ve içinde kullanmamız lazım 8 olursa uzak kalıyor kaleye" diyebilirsin.

    şunu da eklemeyi bir borç bilirim, salt bu istatistiğe bakarak "takım uçuyor kaçıyor" denilmez. diyeni de görmedim açıkçası, sadece "takım pozisyon bulma sorununu bitirdi, pozisyon buluyoruz. şimdi bu pozisyonları gole çevirmeyi çözmek lazım" diyoruz, ben de öyle diyorum. yani şut kalitesi artmalı, yani şut çalışmalıyız, yani bitiricilik önemli.

    takımın uçup kaçmadığını bilmek için matematik dehası, taktik uzmanı olmaya gerek yok. açıp premier lig'den bir maç izliyoruz bizim maçtan önce, bizim maça dönünce ağlamaklı oluyoruz. bu kadar basit oynadığımız futbolun yeterli olmadığını görmek için. ancak nerede hata yaptığını istatistik + video analiz olmadan bulamazsın, bunlara çalışmadıkça da oyununu düzeltmezsin.

    modern futbol diye direttiğim (en azından benim) dalga bunun ta kendisidir.

    futbol 101 diye girdik, futbol 302 falan bitirdik galiba ama, neyse. *

    edit: eklemeyi unutmuşum az da gülelim ya. * https://pbs.twimg.com/media/EVT-YaEXYAAfCHZ.jpg
App Store'dan indirin Google Play'den alın