• 3
    14 maç gününden oluşan turnuvada 13. maçlar sonunda ian nepomniachtchi a.k.a nepo şampiyonluğu ve 2021 dünya satranç şampiyonası'nda son dünya satranç şampiyonu magnus carlsen'in finaldeki rakibi olmayı garantiledi.

    maçlar sonunda oluşan puan durumu şu şekilde;

    1. ian nepomniatchtchi : 8.5 puan
    2. anish giri : 7.5 puan
    3. fabiano caruana : 7 puan
    4. maxime vachier-lagrave : 7 puan
    5. alexander grischuk : 6.5 puan
    6. ding liren : 6 puan
    7. wang hao : 5 puan
    8. kirill alekseenko : 4.5 puan

    birçok açıdan hayal kırıklığı bir turnuva olduğunu düşünüyorum, gerek teymur recebov'un çıkarılışı, gerek maçların 2 seneye bölünmüş şekilde oynanmış olması (covid-19'dan dolayı), gerek de sonucundan ötürü.

    nepo tebriği kesinlikle hak ediyor, kazanmayı sonuna kadar hak etti ama carlsen'i çok zorlayabileceğini düşünmüyorum. diri bir caruana* carlsen'e çok daha fazla zorluk çıkarabilirdi bence. gerçi o da son finalde (bkz: 2018 dünya satranç şampiyonası) şansını denemiş, 12 beraberliğin ardından geçilen rapid oyunlarda carlsen tarafından domine edilmişti.

    esas 2016 dünya satranç şampiyonası'nda sergey karjakin, diego simeone'nin atletico madrid'i gibi oynayarak tahtı zorlamış, hatta 12 oyunluk ilk bölümün 8. oyununu alarak öne de geçmişti ama sonrasında o da tıpkı atletico'nun şampiyonlar ligi finallerinde yaşadığı gibi "sonunu getirememe" kurbanı olmuştu.

    şöyle bir bakınca carlsen'in dengi ya da ona yakın bir seviye satranççı şu an da gözükmüyor. nepo da maalesef çok zayıf kalacaktır carlsen karşısında ki zaten bu turnuvada bile çok sivrilemedi bence. ilk 13 maçta aldığı 8.5 puanın 4.5'unu en altta yer alan ve bu turnuvada zayıf halka olan liren (form durumu olarak zayıf halka)-hao-alekseenko 3'lüsünden aldı. diğer 4 oyuncuya karşı oynadığı 8 maçta 1 galibiyet-6 beraberlik-1 mağlubiyeti var.

    tabii ki bu da oldukça iyi bir istatistik ama carlsen karşısında oynayacağı 12 maça tutunması için şu anki seviyesinin çok üstüne çıkması gerekiyor, bu da oldukça zor gözükmekte. maalesef nepo carlsen'i karjakin yahut caruana kadar bile zorlayamayacaktır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın