• 14
    gecenin bir vakti merkez bankasının yayınladığı bildiri ile türkiyede alışveriş için kullanılması yasaklanmış emtia. ayrıca elektronik para kuruluşlarının kripto para borsalarına para transferi yapması da yasaklandı.

    yani nereden başlasam bilemiyorum.

    sen dolar karşısında sürekli savaş veren, yerel paranı enflasyona karşı koruyamayan bir ülke olarak bu kripto para piyasasından nasıl yararlanırım demek yerine bu piyasaya karşı savaşın ilk adımlarını atıyorsun.

    ülkede bu kadar döviz rezervi sıkıntısının olduğu bir dönemde güncel olarak değeri 2.3 trilyon dolara dayanmış bir piyasada kendine nasıl yer bulacağını, nasıl atılım yapabileceğini düşünmek yerine hattatlar işsiz kalmasın diye matbaayı yasaklayan zihniyet gibi eninde sonunda geleceğin noktayı öteliyorsun.

    pandemi dönemi dışında normalde ülkene her sene 10 milyonlarca turist geliyor. pandemiden önce 2019 yılında 45 milyon gelmiş, pandemiden sonra belki 2022 de 60 milyon gelecek. kripto paralar ile ödemenin önünü açarak hatta teşvik ederek bu turistlerden ülkeye girecek dövizi eksponansiyel olarak arttırabilirsin. senin gibi gelişmekte olan ülkelerden önce bu adımı atarak 3-4 adım öne geçebilirsin.

    eğer dış devletler bu işten yüksek vergi alıyorsa sen düşük vergi alabilirsin. türkiyede ki bir genç kripto paralarımı nasıl yurt dışı üzerinden nakite dönüştürürüm diye düşünmesin, yurt dışındaki genç bak türkiyede bu iş için vergi yokmuş deyip parasını senin ülkende, senin bankaların üzerinden nakite dönüştürsün. hatta bu işi kolaylaştıracak, hızlandıracak bir teknoloji ağı geliştirip onun kripto parasını da senin merkez bankan çıkarsın.

    bugün tek başına ethereum'un piyasa değeri 300 milyar dolar. senin beş büyük şirketinin toplam değeri 30 milyar dolar etmiyor. demek ki bugüne kadar yanlış yaptığın bir şey var değil mi ?kaçırdığın bir şey var. bunu kabul edip ona göre adım atmak yerine yel değirmenleriyle savaşan donkişot gibiyiz.

    ben deprem mühendisiyim, ekonomi ve finansla da tek alakam yatırımcılık düzeyinde. ben oturup yarım saat düşününce aklıma bunlar geliyorsa eminim oturup bu işin ehli, bilimden gelen insanlarla konuşulsa ne fikirler ne projeler çıkar bu sektörden yararlanabilmek adına. en azından "aaa burada para kazanan insanlar var ve biz bundan vergi alamıyoruz!! hadi önce para alışverişini bankalara yığalım oradan da hacme göre bizim kasaya 3-5 bişeler alalım." tarzında sığ ve çağdışı bir yaklaşım olmaz. aynı araba üretemeyip ama koyduğu vergilerle vatandaştan 1 araba için 3 araba parası alarak sürdürülebilir bir sistem kurduğunu zannetmek gibi. halbuki ülkenin rezervlerine ve dış borcuna bakıldığında daha çok vergi alarak daha çok sürdürülebilirlik olmayacağının şimdiye kadar anlaşılması lazımdı.

    neyse çok uzun oldu. sonuca geleyim bu yayınlanan bildirgede kripto para için menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi olarak diye bir tanım yapılıyor. yani bu iş için gelecek vergi öyle kambiyo vergisi tadında %2 falan olmayacak. benim buradan çıkardığım sonuç bu yakın zamanda kripto paralara %18-35 arasında fahiş bir vergi geleceği yönünde.

    yani ülkemi çok seviyorum, burada kalıp hizmet etmeyi, faydalı olmayı da çok istiyorum ama kendimi siyaset ve gündemden uzaklaştırmaya yönelik ne yapsam mütemadiyen birileri gelip karabasan gibi üstüne çöküyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın