• 550
    (bkz: süper lig 2020-2021 sezonu)

    süper lig 2019-2020 sezonu'nun bizim adımıza resmi olarak bittiği gün olan 24 temmuz 2020 tarihinde taylan antalyalı, ryan donk, emre akbaba, ömer bayram (devşirme), younes belhanda 4+1'inden oluşuyordu.

    bu oyuncuların mevkileri de şu şekildeydi;

    taylan antalyalı: 8-10 numara
    ryan donk: 6 numara ama temposuzluğundan ötürü bir önceki sezondan beri stoper
    emre akbaba: 10 numara ama modern 10 numara değil, 2. forvet tipi 10 numara
    ömer bayram: normalde sol bek ama devşirme sol iç (ki 19-20 sezonunda sol içte efsane oynadı)
    younes belhanda: sağ iç

    2020-2021 sezonu yaz transfer dönemi'nde %99'umuzun temennisi younes belhanda'yı yollayıp en az 3 tane potansiyelli veya yüksek profilli oyuncuyu kadromuza katmaktı. gelgelelim biz sadece mevkisini halen anlayamadığım gayet de düşük profilli ve potansiyeli az bir oyuncu olan oghenekaro etebo'yu kiraladık, younes belhanda'yı da o kadar keşmekeşin ardından kovarcasına satmak istememize rağmen yollayamadık.

    hoca 2'si sezon başında, 1'i de ilk yarının ortasında olmak üzere 3 kritik dokunuşta bulundu;

    1- 8-10 numara olup en büyük eksiklerinden biri mücadele gücü olan taylan antalyalı'yı modern 6 numaraya çevirdi.

    2- kanat olan emre kılınç'ı sol iç yaptı.

    3- yarının ortasında da kanat olan sofiane feghouli'yi sağ iç yaptı ve ona derindeki oyun kurucu rolünü verdi (4 maç boyunca bu şekilde oynadık).

    bu dokunuşlar sayesinde ilk yarıda ciddi orta saha eksikliğimize rağmen yarışa tutunmayı başardık (1-2 adım geride kalmış olsak da).

    bunun üstüne hoca 2020 - 2021 sezonu ara transfer dönemi 6 numaraya berat ayberk özdemir ve sol içe irfan can kahveci takviyelerini istedi. ilkinden yukarıdan gelen telefondan ötürü vazgeçtik, 2.si de türlü bizans oyunları yüzünden bize yar olmadı ve serbest 8 mevkisi için son gün gedson carvalho fernandes'i aldık.

    gedson ilk maçına kasımpaşa karşısında çıkabildi, bu da demek oluyor ki 40 maçlık serüvenin maksimum 17 maçlık bölümünde bizimle birlikte olabilecek.

    bunun üstüne ligin bitimine henüz 12 maç varken bir de younes belhanda'yı yolladık.

    ve bugünlere geldik...

    orta sahada iyi kötü oynattığımız oyuncularımız da maalesef bolca maç kaçırdı.

    1- sofiane feghouli 2 sakatlık geçirerek 10'un üstünde maç kaçırdı,

    2- takımın açık ara en kritik oyuncusu taylan antalyalı da pubis başlangıcı, sarı kart cezaları ve covid'den ötürü 5 maçta hiç oynayamadı, 2 maçta da çok az süre bulabildi.

    3- younes belhanda ise sakatlık, covid ve sözleşme feshinden dolayı 16 maç kaçırmış olacak.

    hal böyleyken bu sezonun ilk 31 maçında orta saha istikrarının "i"sini bile göremedik.

    ilk 31 haftadaki orta saha 3'lümüz (nadiren 4'lümüz) şu şekilde oluştu;

    7 maç taylan-belhanda-emre kılınç (üst üste en fazla 3 maç)
    4 maç taylan-feghouli-emre kılınç (üst üste en fazla 4 maç)
    4 maç etebo-gedson-emre kılınç (üst üste en fazla 4 maç)
    4 maç taylan-belhanda-emre akbaba (üst üste en fazla 3 maç)
    2 maç taylan-etebo-belhanda (üst üste maç yok)
    2 maç taylan-ömer bayram-belhanda (üst üste maç yok)
    1 maç taylan-etebo-emre akbaba
    1 maç taylan-etebo-arda
    1 maç taylan-ömer bayram-etebo
    1 maç donk-belhanda-ömer bayram
    1 maç taylan-gedson-belhanda
    1 maç taylan-gedson-emre kılınç-emre akbaba
    1 maç etebo-gedson-emre kılınç-emre akbaba
    1 maç gedson-ömer bayram-feghouli

    31 maçta 14 farklı orta saha kurgumuz olmuş. bu saçmasapan bir sayı. iddia ediyorum, dünyanın hiçbir liginde hiçbir şampiyon takımın oynadığı maç sayısının yaklaşık yarısı kadar farklı orta saha kurgusu olmamıştır. bu futbolun doğasına aykırı.

    bu orta saha kurgularıyla alakalı bir diğer önemli nokta da oynayan oyuncuların neredeyse hiçbirinin kalite açısından şampiyon takım orta sahası seviyesinde olmaması. ligimizin eski şampiyonlarının orta saha rotasyonlarını göz önüne getirdiğimizde çok büyük bir kısmının bizim orta saha rotasyonumuzdan bariz bir şekilde daha güçlü olduğu görülecektir. bariz bir şekilde daha güçlü olmayanlarda da en azından herkes kariyerinin başından beri alıştığı mevkide oynuyordu (mesela mahmut-irfan-aleksic 3'lüsü).

    peki orta sahamızdaki istikrarsızlığın sebepleri nelerdir?

    bu konuda yönetim (teknik ekiplerine verdikleri orta saha rotasyonu ve belhanda'yı kovmaları), fatih terim (tuhaf tercihleri) gibi faktörlerin de etkisi olmuş olsa da açık ara en büyük faktör şanssızlıktı.

    2 maç aynı 3'lüyle oynarız hop biri covid olur, sonra başka bir 3'lü tuttururuz hop biri kart cezalısı olur, sonra başka bir 3'lüye geçeriz hop 1'i sakatlanır. bu sezonki maçlarımızı sırasıyla hatırlarsak hep bir zorunluluk halinin, hep bir eksikliğin, hep bir yokluğun olduğunu görebiliriz. bundandır ki hocanın diğer mevkilerdeki (kaleden forvete kadar) birçok tercihini en ağır dille eleştiren taraftarımız, bu mevkideki tercihlerine (emre akbaba tercihi hariç) karşı pek tepkisel davranmadı. çünkü zaten oynatabilecek maksimum 4-5 orta sahamız oluyordu ve biz bu orta sahalardan en formda 3'ünü seçip ilk 11'e koyuyorduk.

    peki orta sahamızdaki kalitesizliğin sebepleri nelerdir?

    bu kalitesizlikte sakatlıkların da etkisi oldu, eksikler kalitemizi iyice aşağı düşürdü ama bu orta saha kurgusunun tavanı ne vaat ediyordu ki? kimse kusura bakmasın, bu konuda suçlu olan taraf %90 oranında mustafa cengiz yönetimi'dir.

    - hadi irfan can kahveci ve jakub moder ciddi ölçüde pahalıydı, hadi okay yokuşlu da pahalıydı diyelim ama ismaila coulibaly ve berat özdemir'i alamamak çok büyük rezilliktir. bu 2 transferden birini yurtdışı bağlantılı fenerbahçe yöneticisi bozuyor, diğerini de gelen tek bir telefon. türkiye'nin en büyük spor camiasının önüne çıkan engellere bak, harbi komedi.

    - hadi bu oyuncular olmadı diyelim; orta sahayı nicelik olarak dolduracak, yıllardır oynadığı mevkisinde oynayacak, nitelik olarak da belli bir standarda erişebilecek maliyeti düşük sürüyle oyuncu arasından sadece etebo'yu bulup getirebilmek (yaz transfer dönemi için konuşuyorum) ayrı bir rezilliktir.

    - bu kadar şeyin üstüne sanki çok sağlam bir orta saha rotasyonumuz varmış gibi belhanda'yı kovmak ayrı bir rezilliktir.

    24 temmuz 2020 tarihinde taylan antalyalı, ryan donk, emre akbaba, ömer bayram (devşirme), younes belhanda 4+1'inden oluşan bir orta sahanın belli bir standarda ulaşması için maharet gerekiyordu. taylan, emre kılınç ve feghouli hamlelerini düşünecek olursak hocanın orta sahada yeterli derinliği oluşturma konusunda kendi payına düşeni mahir bir şekilde yaptığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

    yönetimin karnesi ise maalesef içler acısı; önce etebo'yu getirdiler, sonra gedson'u ve en son belhanda'yı kovdular. zaman aralıklarına bakınca gedson ve belhanda'nın beraber oynayabileceği toplam sadece 5 lig maçı olduğu görülüyor (kasımpaşa, alanyaspor, bb erzurumspor, ankaragücü, sivasspor). yani rahatlıkla şunu diyebiliriz ki yönetim orta saha eksiğimizi tamamlamak için eline geçen fırsatı sadece 1 vasat altı (şampiyonluk seviyesi için) oyuncu alarak tepmiştir.

    sonuç olarak bu sene orta sahada ne kaliteyi sağlayabildik, ne de istikrarı. hal böyle olunca futbol kalitemizde de, aldığımız sonuçlarda da istikrarı sağlayamadık.

    bu takıma gelecek sezon için mutlaka kaliteli 3 orta saha transferi gerekiyor. taylan-gedson (bence yine kiralayacağız)-feghouli ve emre kılınç gelecek sezonki orta saha rotasyonumuzun temelini oluşturacaktır. bu temelin üstüne sağlam bir 6 (mesela okay yokuşlu), pasör bir 8 (mesela salih uçan) ve hücumcu bir 8.5 numara almamız bence şart. hatta rotasyonu güçlendirmek için aytaç da gelsin. geçtiğimiz sezon hariç yıllardır hep orta saha sıkıntısı çektik, hem nicelik olarak hem de nitelik olarak. bunun acısını da hem ligde hem avrupa kupalarında çokça yaşadık. artık orta sahaya gereken önemi vermeli, orta sahamızda gereken sayıyı ve gereken kaliteyi sağlamalıyız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın