• 851
    levent tüzemen, dün akşam a spor’da, alanya spor maçında, emre kılınç’ın ayağına basıldığı pozisyon için şunları söyledi: ben mhk üyesi eski bir hakem arkadaşı aradım ve pozisyonu sordum, “artık kural değişti, ulenberg’in talimatıyla ayağa basmadan önce oyuncu topa dokunmuş ise penaltı verilmeyecek.” dedi şeklinde açıklama yaptı.

    bu cümle iki büyük yanlış içeriyor.

    1-ceza alanı içinde ayağa basmadan önce topa dokunma halinde penaltı olmayacağı yıllardan beri uygulanan bir kural ancak türk hakemleri yanlış uygulama yaptığından dolayı ulenberg bunu düzeltmiştir ya da değiştirmiştir. bundan sonra kuralı doğru uygulayın ve eğer oyuncu ayağı ile topa müdahale etmiş ve ayağını yere basarken rakibin de ayağına basmış ise penaltı vermeyin demiştir. çünkü akıl ve kural bunu gerektiriyor. oyuncu topa rakipten önce vurmuşsa ayağını da doğal olarak yere basacaktır. bu sırada rakibin ayağı da pozisyon gereği orada ise üzerine basması penaltı değildir. aslında bu kural sadece penaltılara özgü değil sahanın her yerinde geçerli bir kuraldır. her ayağa basma faul ve de sarı kart değildir mottosu da buradan kaynaklanır.

    2-ancak mhk üyesi eski hakemin ve levent tüzemen’in atladığı ya da hata yaptığı bir durum var. dikkat edilirse yukarıdaki açıklamalarda oyuncu topa ayağı ile rakipten önce müdahale etmiş ve sonrasında devam eden doğal hareket sonucu rakibin ayağına basmış ise dedik. buradan anlaşılacağı üzere, örneğin top oyuncunun dizine ya da ayağı dışında bir yere çarpmış ise ve de ayağı da o anda kontrolsüz olarak rakibin ayağına basmış ise pozisyon fauldür ve ceza alanı içindeyse penaltıdır. çünkü bu durumda ayak, doğal pozisyon akışının gereği rakibin ayağına basmış olmuyor.

    şimdi dünkü maçta emre kılınç’ın pozisyonunu değerlendirirsek, emre topu kurtarmak isterken top rakibinin karın bölgesine çarpıyor ama rakibin sağ ayağı kontrolsüz bir şekilde emre kılınç’ın sol ayağına basıyor. yani o basma topa dokunma eyleminin doğal akışı içinde gerçekleşmiyor. rakip kontrolsüz girdiğinden ve de topla ayağın hiçbir ilişkisi yokken emre’nin ayağına bastığından pozisyon açık ve net bir penaltı.

    bu ayrıntıları levent tizemen’in bilmiyor olması çok anormal değil ama mhk üyesi eski bir hakemin bilmemesi anormalin de ötesinde bir cehalet.

    (bkz: 10 şubat 2021 galatasaray alanya spor maçı)
App Store'dan indirin Google Play'den alın