• 264
    türk futbolunun, birbiriyle anlam kazanan en büyük iki takımının maçına hoşgeldiniz.

    derbinin arka planı:
    galatasaray'ın uefa şampiyonluğu ve seri şampiyonlukları sonrasında fenerbahçe'nin elinde kalan tek avuntusu kadıköy'de yenilmeme serisi geçen sene sona erdi. hatta galatasaray'ın 4 beraberlik ve 1 galibiyetlik ile 5 maçlık yenilmezlik serisi var. her iki taraf da artık yenildim/yendim stresini atmış durumda.

    derbiye gelen süreç:
    işin temel direği burası, 3 yıllık başkanlık döneminde galatasaray galibiyeti olmayan ali koç, ara transfer sezonunda galatasaray'ın işini bozmak üzere kurulu sinir harbi çıkartarak zayıflatmaya çalıştı. o psikolojik çatışmanın amacı kritik yarışta üst üste oynanacak başakşehir ve fb maçlarında bizi yarış dışı bırakacak hamleleri yapmaktı. fenerbahçe, çok büyük paralar harcadı ve geniş bir kadro kurdu. artık başkanlığın son senesinde bir galibiyet alıp, bizi yarıştan atarak şampiyonluk yaşamak istiyor. aksi takdirde çanlar hem ekonomik hem de başarı anlamında kendisi için çalacak.
    transfer oyununa gelmediği ve elindeki en iyi imkanlı oyuncuları aldığı, başakşehir maçını sorunsuz geçmesi ve geçen sene kadıköy serisini bitirdiği için bizim cephe rahat ve kendinden emin. yapılacak olan çıkıp oynamak ve işin hakkını vermek ötesini düşünmeyeceğiz.

    derbinin atmosferi:
    derbi seyircisiz olacak, tabi ki sahaya etki eden bir taraftar baskısı da ortadan kalkıyor. maç içindeki gelişmelere reaksiyon verip psikolojik baskı unsuru yaratan bir durum kalmıyor. kırmızı kartsız derbi, derbi değildir. seyircinin, atılması kolay oyunculara uygulanan baskısıyla başlayıp sahada parlayan olaylar genelde kırmızı kart getirdi. ama seyirci faktörünün olmaması kart getirmez diyemeyiz. çünkü, var sistemi kayarak tabanla oyuncuya yapılan veya yüze gelen el, dirsek müdahalesinde verilen kırmızı kartlarla çok can yaktı. son beşiktaş derbisindeki diagne'nin atılması gibi.

    derbinin hakemi:
    cüneyt çakır. herkesin bir şüphesi, acabası var. eğer bir şeyler ters giderse, maç sonu oturup konuşuruz. mazlumun ahı kimseye kalmaz. şimdiden komploya gerek yok. hoca, tüm ülkenin izleyeceği maçta, biz hala ölmedik modunda maçın önüne geçme potansiyeline sahip olduğunu söyleyelim.
    biraz cüneyt hocanın karakteristiğinden bahsetmek istiyorum. hem türkiye hem avrupa'da en beğenilen özelliği oyunu gereksiz yere kesmemesi ve oynatması olan cüneyt hoca, daha 2-3 hafta önce (bkz: 17 ocak 2021 beşiktaş galatasaray maçı)nda 0-0 skorla biz kontraya çıkarken orta sahada diagne'ye faul yapıldı diye avantaj oynatmayarak oğulcan'ın bomboş kaleye gitmesini kesmişti. yine diagne'yi yüksek hava topunda ayağını top seviyesinde kaldırıp, topa da müdahale etmesine rağmen oyuncunun kafasına teması olması sebebiyle kırmızı kartla atmıştı. çok ince 2 pozisyonda maç gitti.

    derbinin temposu ve oyun hikayesi:
    son derbiler hep orta saha mücadelesi olarak geçmişti. iki tarafın da aman gol yemeyelim sonra çıkartamayız tavrından beraberlik hatta 0-0 beraberlikler gördük. burada futbola bakış açısı da yatıyor, bir klişedir: orta sahayı alan maçı alır. bu tavırla, iki taraf da orta sahalara yüklendi ve pozisyonsuz oyunlar oldu.
    şimdi hız oyunu var. iki takımda da hızlı oyuncu olduğu için oyun yönünü aniden değiştiren, hızlı çıkan kontra planları olacaktır.
    biz ne kadar onyekuru'ya güveniyorsak onlar da osayi, valencia'ya güveniyor. dikine uzun top atabilen, oyun yönünü hızlı değiştirebilen oyuncular yaptıklarıyla bu maçta kilit olur. bu bizim için kesinlikle: belhanda. (geçen sene seri bu işi yapmıştı.)
    top gezdirerek, düşük tempolu paslar ve set oyununa dönüşen oyun oynamamalıyız. bu oyunlar, genelde kaleye orta ile sonlanıyor yani serdar ve szalai bize imkan tanımaz. hatta kazandıkları topla hızlı çıkışta bize ciddi sorun da olurlar. fenerbahçe'nin istediği böyle bir rakip olurdu. orta saha yay çizgimizi geçtikten sonra emin olmadığımız topa ayak sallamamız gerek, hem orta açma hem de direkt kaleye vuruşlarda iyi duran topçuları var. kendileri de böyle topları almak için ajite ediyorlar.

    derbinin hocaları:
    erol hoca, gelecek vaadeden birisi sabırlı olunsa bazı şeyleri başarabilecek düzeyde. ama dezavantajı çok fazla, en önemlisi de ilk saydığımız şey yani sabır. fenerbahçe'de bu kadar süredir yatırıma rağmen gelmeyen başarıya tahammül kalmadı. başkan'ı galatasaray'ı yendim diyebilmek için her şeyi mübah görüyor. ikinci dezavantaj ise kadrosu, kariyerli ve büyük oyuncular var. erol bulut oyuncu olarak kariyerinde yaptığı transfer geçiş hasılatını, kadrodakiler 1 geçişte yapıyor. erol hocanın oynadığın en büyük kulüp de olympiakos. 46 yaşında daha 3. takımını (malatya, alanya, fb) çalıştırıyor ve ortalama takım değişmesi süresi 1 yıl. büyük camianın ve kariyerli oyuncu kümesinin güvenini kazanmak o kadar kolay değil ve bence sorgulanmaya açılacak.

    bizim tarafta ise (bkz: grande terim), türk futbolunun yaşayan ve bence hatta tüm tarihindeki en büyük efsanesi. başarısızlık tattırabilmek için kaç koldan daldıkları belli değil. muhattap düzeyi olarak, karşı kulübün başkanına akıl oyunu yapan "kalemini kağıdını al transfer listesi veriyorum" diyen kişi. sürprizi sever, kaybedecekse de mertçe oynayıp kaybetmek ister. göriyim benim takımımı :) kendi dezavantajı yine kendisinde; hırs. bu bir maç, daha 18 maç var. bardakta fırtına koparmaya hazır bekleyenlere malzeme vermemesi yeterli.

    derbinin kadroları:
    iki takımın asları
    fenerbahçe: altay, sangare, caner, serdar, szalai, ozan, x, x, valencia, osayi, samatta
    galatasaray: muslera, y, sarrachi, donk, marcao, taylan, belhanda, y, y, onyekuru, mustafa

    x pozisyonları için fener'in 3 seçeneği var: mert hakan, sosa, mesut özil. bence mert hakan sahada olur. diğer kişi sosa (sakattı), gustavo (çok zor da olsa belki iğneyle) olur. oyun seyrine göre mesut özil girebilir.

    y pozisyonları için bizim seçeneklerimiz: linnes-yedlin, arda-ömer bayram, kerem-babel-oğulcan.
    eğer yedlin fizik olarak hazırsa kesin tercih olur.
    diğer bölgede arda başlangıç tercihi olur. topu doğru yere bırakması, hem akan oyunu hem topa sahip olma oyunu oynaması ve atmosferi bilmesi yüzünden.
    sağ taraf tam bir muamma ve bence süprizi buradan vuracağız. babel yaş ve fizik olarak yetersiz, kerem çok genç ve riske edilmez ama bence oğulcan eğer hazırsa hoca sürprizi buradan vuracak.

    kilit adamlar ve aksiyonlar:
    * taylan'a baskı yapılırsa alternatif oyun kurucu belhanda ve arda'nın ileri top çıkarması
    * onyekuru'yu gözlerine çok soktuk, çoklu markaj ve alan daraltma ile sert girebilirler. şeytan rıdvan'ın dediği gibi. sürpriz şart diğer tarafta oğulcan veya kerem iyi olur.
    * fenerbahçe geriye yaslanıp oyunumuzu set'e çevirirse ve kontra kovalarsa, burada babel ve hatta falcao düşünülmesi gerekir. oyunun çok hızlı oynanmadığı yerde hem topu tehlikeli yere indirebilecek hem de şut özelliği olan oyuncular gerekecektir.

    şahsen hocanın bizim bilmediğimiz şekilde falcao veya oğulcan'ı hazırlamış olabileceğini düşünüyorum. kadroda bulunurlar düşüncesindeyim ne yaparlar şimdilik tabi bir sis perdesi. maçın hikayesi bir hareketle değişebilecek kadar açık, ancak beklenmedik derecede sürpriz bir iyi skor ve oyun ihtimalinin daha önceki maçlardan çok daha fazla olduğunu düşünüyorum.

    inna fetahna leke fetham mübina

    allah yardımcınız olsuunnn !
App Store'dan indirin Google Play'den alın