• 2549
    (bkz: açılın matematikçiyim)
    yazık günah. her sene tekrar duruma bakıp bakıp sınırlama için sayı belirliyorlar. devamlı bir hesap kitap devamlı bir karmaşa. onun yerine yapılacak şey basit.
    f(x)=c/x
    fonksiyonumuz bu. x galatasaray'da oynayan yabancı sayısını temsil ederken f(x) o seneki yabancı sınırını veriyor. c ise sabit bir sayı. onun üzerinde düşünüp bir kere belirledikten sonra bu formül uygulanarak anlık olarak yabancı sınırı hesaplanabilir.
    daha kolay anlaşılması açısından sayısal bir örnek verelim. dediğim gibi c sabit bir sayı. onun kaç olacağına oturulup karar verilecek. diyelim ki c=120 olarak belirlensin. bu durumda geçen sene olduğu gibi galatasaray 14 yabancıyı aktif olarak kullandığında f(x)=120/14 olacağından yabancı sınırı yaklaşık 8.6 falan yapıyor. düz hesap 9 diyelim. böylece galatasaray yabancı oyuncularından bazılarını göndermek zorunda kalacak. bir örnek daha verelim. şu anda maç başına en az 3 4 yerli oyuncuyla oynuyoruz. yabancı sayımız da 7 8 falan oluyor genelde. muslera da dönecek, onu da hesaba katıp x=8 alalım. o halde formülde yerine yazdığımızda f(x)=120/8=15 yapıyor. bakın tekrar tekrar kafa patlatmanıza gerek yok. tek bir formülle federasyonun da bahsettiği sayılara yakın sayılar elde edebiliyoruz. olmayacak şey ama tuttuk cengiz'i merih'i falan aldık diyelim. şimdi ne olacak diye kara kara düşünmeye gerek yok. hemen x yerine verdiğimiz değeri 8den 6ye düşürüyoruz. hop, yabancı sınırı oldu sana 20. duy bunları nihat başgan.
    (bkz: evet işsizim)
App Store'dan indirin Google Play'den alın