resim
Pierre Achille Webo Kouamo
Görev:Yardımcı Antrenör
Takım:Ankaragücü
Yaş:42
Uyruk:Kamerun
  • 298
    8 aralık 2020 paris saint germain başakşehir maçında 4. hakem constantin sebastian coltescu tarafından rumence "negru" ifadesiyle tanımlandığı için haklı gerekçelerle tepki göstermiş ve ırkçılık meselesiyle gündeme gelmiş eski futbolcu, günümüz başakşehir yardımcı antrenörü.

    belki yazanlar olmuştur fakat pierre webo dediğimiz futbolcu iyi kötü la liga'da 7 sezon geçirip 200'den fazla maça çıkmış ve neredeyse 60 kez formasını terlettiği kamerun gibi önemli bir futbol ekolünün beş büyük golcüsünden birisidir. ülkesiyle iki afrika kupası (2006 & 2010) ve iki dünya kupasında (2010 & 2014) da aktif olarak boy göstermiş bir oyuncudur. dolayısıyla 2000'lerde futbolu takip etmiş birinden, hele ki 1977 doğumlu bir fifa hakemi olan coltescu'dan pierre webo'yu tanıması beklenir. tanımıyorsa bile temsil ettiği oluşumun "no to racism" sloganı ve ilgili diğer tüm güncel konuların ışığında maç esnasında webo'yu tanımlamak için tutup da "negru" demek yerine en azından "afrikalı" diyebilecek kadar bilinç, zeka ve sosyal nezaket beklenir.

    "negro" kelimesini italyan, ispanyol vb. uluslar hiçbir ırkçılık amacı taşımadan yalnızca afrikalıları tanımlamak için kullanabilirler. keza "negro" kelimesi latin kökenli tüm dillerde özünde masum bir anlama da sahip olabilir fakat pierre webo dediğimiz adam da sonuçta hayatını izole bir köyde geçirmedi. anadilinin fransızca olması yanında uzun yıllar ispanya'da bulunmuş ve bilhassa güney amerika'da (uruguay) da birkaç sezon top koşturarak latin dillerini ve latin kültürünü zaten halihazırda içeriden baya baya bilen birisi. eminim ki masum "negro" ifadelerine ve spor kamuoyunun diğer tüm izahatlerine tüm hayatı boyunca yeterince maruz kalmıştır ve eğer hain bir provokatör falan değilse, coltescu'nun ifadesinden rencide olduğunu beyan ediyorsa ki maçta çok açıkça o şekilde bir tutum içerisindeydi, yerden göğe kadar haklıdır.

    webo'yu webo'ya övmek gibi olmasın ama bu adam önemli bir futbolcuydu ve uluslararası bir kariyere sahipti. rumen hakemin densizliğine istinaden yapılan tüm açıklamalarla sanki webo küçük bir çocukmuş ve ortada bir yanlış anlaşılma varmış gibi gerçekten akıl almaz. hakem ne kadar iyi niyetli olursa olsun "negru" ifadesiyle ırkçılık gibi hassas bir konuya adeta çomak sokmuştur. özel hayatlarımızda ırkçı olup olmadığımız veya hangi kelimeleri kullandığımızın bir önemi yok, öyle bir müsabakada, o koşullarda, rumence "negru" ifadesi kullanılmamalıydı. çözüm çok basit;

    (bkz: afrikalı futbolcu)
    (bkz: afrikalı futbol adamı)

    ama bundan da önemlisi önce git webo'nun kim olduğunu öğren coltescu!
App Store'dan indirin Google Play'den alın