• 9
    bir ilaç nasıl 2 milyon dolar'a satılabilir? bunun birkaç sebebi var. yetim ilaç olarak da çevirebileceğimiz orphan drug olarak geçer. orphan druglar nadir hastalıklarda kullanıldığı için talebin ve dolayısıyla arzın da düşük olduğu ilaçlardır. ayrıca bu ilaçlar uzun süreli ve pahalı arge çalışmaları sonrası ortaya çıkar. pahalı arge çalışmaları sonucu ortaya çıkması yetmiyormuş gibi 10 yıl sonra da patent-free hale gelirler. yani bu ilacı yapan şirketin bütün giderlerini ödeyip kar edebilmesi için 10 yılı vardır ve bu süreçte bu kazancı elde etmelidir. 10 yıl sonra zaten bütün ilaç şirketleri bu patenti kullanarak benzer ilaçlar üretmeye başlayabilirler ve ilaç hem ucuzlar hem de devletlerin sigorta kapsamına aldığı ilaçlar arasına girer.

    sma tedavisinde kullanılan zolgensma isimli ilaç da yakın tarihte bulunmuş pahalı bir ilaç. sadece bizim için değil, nadir hastalıkların ülkemiz kadar yoğun görülebildiği norveç gibi ülkelerde de ilacın fiyatına ve erişilebilirlik konusundaki zorluğuna büyük bir tepki var.

    bu tür ilaçların ucuz olmasının da bazı yolları var. mesela arge çalışmaları devletler tarafından finans edilebilir. mesela patent-free süresi 10 yıldan 30 yıla çıkartılabilir ve ilaç bulunduktan 5 yıl sonra diğer ilaç şirketlerinin de patent ücreti ödeyerek bu ilacı üretmelerinin önü açılabilir. tüm bu işlemler ilacın fiyatını düşürecektir. zira ortada 10 yılda ne kazanırsak iyidir anlayışı kalmayacak, üretici şirketin 5. yılla beraber yaklaşık 25 yıl boyunca para kazanabilmesinin yolu açılacaktır.

    sağlık ve ilaç sektörü komple özel sektör durumunda ve bunun düzeltilmesi gerekiyor. miralina içinse dya etmekten ve kampanyaya katılıp bu kampanyayı daha da yaymaktan başka bir şey gelmiyor elden. çok geçmiş olsun ufaklık, umarım sağlığına kavuştuğun günleri de görür sevenlerin...
App Store'dan indirin Google Play'den alın