• 343
    maçı tekrar izledim ve gözüme çarpan bazı şeyleri naçizane paylaşmak istiyorum. bu sene bu tarz yazıları düzenli yazmayı planlıyorum umarım hoşunuza gider ve değerli geri dönüşlerinizi eksik etmezsiniz. e başlayalım o zaman.

    öncelikle maça başladığımız kadro ve diziliş şöyle:

    https://gss.gs/LZb.png

    bu bize gösteriyor ki hoca 4-1-4-1’den vazgeçmeyecek.
    bu orta saha yokluğunda dahi 4-2-3-1 oynamak yerine emre kılınç’a geçen sene ömer bayram’a verdiği sol iç görevini vermiş.
    buradaki soru şu, bu bir-iki maçlık geçici bir durum mu yoksa hoca cidden emre’yi bu pozisyonda mı düşünüyor? genel olarak iyi bir maç çıkarmış emre. bu pozisyona daha önceden bir yatkınlığın var mı bilmiyorum ama çok da alışık olmadığı bir pozisyon için oldukça iyi performans. ancak djilobodji’nin karşı karşıya kaldığı pozisyonda da olduğu gibi alışık olmadığı mevkide oynamanın bazı sorunlarını yaşamış.

    geri dörtlümüz luyindama’nın maç eksiğini de göz önüne alırsak gayet başarılı. ama çok bir tehditle karşılaştıklarını söylemek yanlış olur. iki bekimize nazar değmesin. tempo olarak gerçekten üst düzeyler ve topu kullanma seviyeleri de hiç fena değil. bu dörtlünün en büyük sorunu -bu maç özelinde- rakibe gereksiz fazla duran top şansı vermişiz. omar’ı bir kenara koyuyorum, diğer üçlü kaleye 40-50 metre olan mesafelerde hiç gereği yokken faul yapmış. kaleye gelmekte sorun yaşayan bir takıma karşı bu fırsatları vermemek lazım. saracchi’nin verdiği basit kornerler de var. topu kendi hakimiyeti altına aldıktan sonra rakiple gereksiz bir savaş içine giriyor kendisi. bu şekilde rakibe verdiği 1 korner, 1 faul var. umarım teknik ekibin dikkatini çekmiştir bu konu.

    taylan maçın en iyi oyuncularından. ikinci toplara verdiği tepki hem fiziksel hem teknik üst düzey. fakir jordan henderson’ı gibi oynamış desek yeridir. doğru zamanda basmış, rakibi çıkartmadan topun bizde kalmasını sağlamış ve topu da doğru kullanmış. tabi özellikle emre’nin bek-stoper arasına (half space’e) yaptığı bazı koşuları es geçmiş. o pasları da görüp atabilse, ki gerçekten kendini geliştireceğine inancım sonsuz, çok özel bir oyuncu kazanırız. dakika 36 gibi pozisyon icabı taylan ve belhanda yer değiştirmek zorunda kalmış. top çıkaramamışız ve sonu omar’ın araya girip keseceği bir atağa dönüşmüş pozisyon. iki ipucu veriyor bu durum bize:
    1- taylan şu an kağıt üzerinde 4-1-4-1’in 1’ini oynayabilecek tek oyuncu. donk için o dönem geçti, az önce bahsettiğim reaksiyon çabukluğunu göstermesi artık çok zor. orta sahaya yapılacak ilk transferin taylan’ın oynadığı pozisyona yapılması lazım. çünkü o mevkide nitelikten önce nicelik eksikliği var.
    2- taylan’ın 6 numara oynamasında ısrarcı olmak lazım. çünkü pozisyon icabı da olsa 8’e geçtiğinde verimi düşüyor. eğer tek pivot oynatılırsa, 6 ay oynadığı top ile dillerden düşmeyen dorukhan’dan çok daha özel bir oyuncu olur.

    gelelim orta sahamızın diğer parçası, sağ iç oyuncumuz belhanda’ya. şahsi fikrim en iyi beş maçından biri oynamış belhanda galatasaray formasıyla. fiziği sezon başlangıcı için çok iyi, rakibi bozma konusunda taylan’a epey yardımcı olmuş. (2.gol öncesi) eksik olduğu konu ise kilit pas. önüne ya da yanına verme konusunda çok sıkıntı yaşamamış. veyahut atağın yönünü değiştirip, sıkışan takımı rahatlattığı anlar da olmuş ancak 2-3 tane atsa tehlike yaratacağımız pozisyonda bazen omar’a bazen feghouli’ye topu geçirememiş. yeni transferimiz etobo bu pozisyon için transfer edilmiş gibi gözüküyor. kendisini daha önce izlemişliğim yok. ama o da sanki bu geçiş oyununu pasla değil dribling ile yapan bir oyuncuymuş izlenimi aldım. umarım pas konusunda belhanda’ya göre fark yaratır çünkü buna ihtiyacımız var.

    ileri üçlüyü beraber değerlendirmek istiyorum. bir kere oyun aklı çok yüksek bir üçlü. ama sahada bir tane olsa tolere edeceğimiz oyuncu türünden 3 tane oynatıyoruz. bu üçlü ile maç fazlasının böylesine çok olduğu bir sezonda sıkıntı yaşama ihitmalimiz çok yüksek. orta saha evet acil ama kanat transferi de bir o kadar önemli.

    arda fizik olarak hepimizin beklediğinden iyi muhtemelen. ama maç eksiği net.
    falcao’yu hoca zaman zaman firmino gibi orta sahaya yaklaştırıp, arda ve feghouli’yi de forvete yaklaştırıp rakip savunmanın düzenini bozmaya çalışmış. arda ve feghouli’nin açtığı alana da bekler koşu yapmış. beklerimiz yukarıda da belirttiğim gibi bir arnold bir robertson kadar koşar onlar kadar olmasa da topu iyi kullanır ama ne arda mane ne de feghouli salah. yarın bir gün tıkandı takım diye ağlarız maç izlerken söylemiş olayım.

    ikinci yarıda oyuna giren donk, ömer, jimmy, babel ve diagne’yi değerlendirmek istemiyorum. sadece diagne fiziksel ve zihinsel hazır geldi bana. diğerleriyle ilgili çok göze çarpan şeyler yok. tek belirtmek istediğim jimmy ve babel yerine kerem, yunus, oğulcan ve ali yavuz dörtlüsünden ikisini izlemeyi tercih ederdim. muhtemelen hoca da öyle tercih ederdi ama şu an piyasa yaptırıyor diye düşünüyorum özellikle de babel’e.
    sadece rotasyon olarak fikir vermesi için ikinci yarıdaki takımın sahaya dizilişini de ekliyorum:
    dakika 67’deki üç değişiklikten sonra:
    https://gss.gs/joI.png
    80’den sonra gelen jimmy ve diagne değişikliklerinden sonra:
    https://gss.gs/EoT.png
App Store'dan indirin Google Play'den alın