• 7
    modern futbolun daha doğrusu profesyonel futbolun doğuşunu başarılı biçimde anlatan dizi. izlerken "futbol asla sadece futbol değildir" sözü geldi aklıma.

    fragmanı: https://youtu.be/hBOlhdSYhv8

    kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim.

    gerçek hikayelerden esinlenilmiş olsa da kurgu olduğu için ister istemez tutarsızlıklar var dizide, spoiler istemiyorsanız buradan sonrasını diziyi izlemeden okumayın. *

    --- spoiler ---

    https://gss.gs/3Qo.jpg
    yıl 1880, kaptanlığını yaptığı darwen takımı ile suter *

    dizide fergus suter ve jimmy love darwen'a aynı anda transfer olmuş gibi anlatılıyor. halbuki love, suter'dan kısa bir süre önce oynamaya başlamış darwen fc'de. daha önce futbol karşılığı para alan oyuncular olsa da kimse bunu itiraf etmemiş (tabiki yasak olduğu için, dizide de bahsediliyor). futbolu bıraktıktan 3 yıl sonra, 1902 yılında lancashire daily post gazetesine verdiği röportajda suter'a "ödemeleriniz ne şekildeydi?" diye sorulmuş, kendisi "anlaştığımız belli bir haftalık ücret yoktu ama paraya ihtiyacımız olduğu zaman muhasebeye gidiyorduk. 3 hafta hiç ödeme almayıp, sonra 10 pound istediğimiz oluyordu. ödeme konusunda hiçbir zaman sorun yaşamadık." diye cevaplamış.

    tarihçi andy mitchell suter için "ingiliz kulüplerinin gözünü o açtı - bir futbol takımını büyük ölçüde geliştirebilen orta sınıf bir iskoçyalıydı, böylece takımlar yetenekli ve boşta olan diğer futbolcuları aramaya başladılar. kısa süre sonra futbolcular sel gibi gelmeye başladılar." diyor.

    love dizide bacağı kırıldıktan sonra futbolu bırakmak zorunda kalıp forma üreten yerel bir fabrikada çalışmaya başlamış olarak anlatılıyor. fakat gerçekte 1880 yılında deniz kuvvetlerine katıldığı ve sonrasında, 1882 yılında, mısır'da görev sırasında ateşlenip öldüğü ve şehitliğe defnedildiğine dair belgeler mevcut.

    suter ise yukarıda bahsettiğim gibi 1889 sezonunun sonuna kadar oynamaya devam etmiş. 1876 yılında başladığı 13 yıllık futbol kariyerini partick ve darwen'dan sonra 1880-1889 yılları arasında 9 yıl da blackburn rovers'da forma giydikten sonra noktalamış.

    dizide blackburn rovers 1883 yılında old etonians'ı yenip kupayı kazanmış gibi resmediliyor ancak fa cup kazanan ilk işçi sınıfı takımı rovers değil, maddi sıkıntılar yüzünden 1889 yılında kapanan blackburn olympic.

    https://gss.gs/JEV.jpeg

    fergus suter rovers formasıyla arthur kinnaird'lı old etonians'a karşı 1882 yılında final oynamış ve 1-0 kaybetmiş. 1884 ve 1885 sezonlarında queen's park, 1886 sezonunda ise west bromwich albion karşısında 3 sezon ard arda fa cup'a uzanmış.

    https://gss.gs/zKM.jpg
    kinnaird'in 1905* yılında çekilmiş bir portresi

    arthur fitzgerald kinnaird toplam 9 fa cup finalinde * forma giymiş ve bu finallerin 5inde kazanan taraftaymış. hatta ashley cole 2010 yılında rekorunu kırana kadar bu kupayı en çok kazanan oyuncu 1923 yılında vefat eden kinnaird imiş. aynı zamanda ölene dek, tam 33 yıl boyunca the football association * başkanlığı görevini yürütmüş. ayrıca kendisinin tenis, kano ve yüzme dallarında da başarıları var.

    --- spoiler ---

    kaynaklar:
    https://inews.co.uk/...es-explained-2503459
    https://www.distractify.com/...sh-game-a-true-story
    https://www.newsweek.com/...fergus-suter-1493204
    https://en.wikipedia.org/wiki/1883_FA_Cup_Final
    http://www.scottishsporthistory.com/...essional-footballers
App Store'dan indirin Google Play'den alın