• 302
    şahsen "takımda artık kuzey afrikalı futbolcu görmek istemiyorum çünkü genel olarak disiplinsiz bir yapıya sahip olduklarını düşünüyorum" şeklindeki bir söylemin ırkçılıkla zerre alakası olduğunu düşünmüyorum. bu bana kalırsa deneyimlediğimiz şeylerin, yaşanmışlıkların galatasaray taraftarı üzerinde bıraktığı etkiyle alakalı bir etki-tepki reaksiyonundan ibaret.

    ismail bouzid isimli bir futbolcumuz vardı, cezayirli idi. o dönem taraftarın bir güne bir gün "kuzey afrikalı önyargısı" dillendirdiğini hatırlamıyorum, neden? adam taraftarda önyargıya sebep olabilecek bir olumsuzluğa neden olmamıştı da ondan, oynamadı bile hatta. peki şu an niye "kuzey afrikalı önyargısı" gibi bir durum söz konusu? özellikle belhanda'nın, son zamanlarda da feghouli'nin birtakım saçmalıkları bu bakış açısına zemin hazırladı, önyargı oluşturdu.

    bazı kavramları her şeyde, her yerde kullana kullana bu kavramların anlamlarını törpülüyoruz, içlerini boşaltıyoruz.

    faşistsin!
    ırkçısın!
    kadın düşmanısın!

    o kadar her hadisede kullanılmaya başladılar ki bu yaftalar, inandırıcılıkları kaybolmaya başladı.

    öte yandan saf nefretle söylendiği aleni şekilde belli olan "arap zihniyetli bedevi", "çölüne dönesice" vs. gibi sivri çıkışların aklanacak bir yanı yok, apaçık ırkçılık ve apaçık nefret söylemi.

    balansı iyi kurmak lazım. önyargı bir reaksiyondan ibaret, ırkçılık ise bambaşka bir seviye.

    bana kalırsa insanlara "kuzey afrikalıları* genelleyip eleştiremezsiniz" demek fikir özgürlüğüne aykırı bir durum. önemli olan detay söylemin üslubudur, düşüncenin ifade ediliş şeklidir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın