• 656
    gelecek için not düşüyorum. yaşlılarımıza gösterdiğimiz aşırı hürmet nedeniyle bu sezonunu harcadık.

    mariano ferreira filho (33): bir önceki sezonu çok kötü kapatmıştı, yaşı ilerlemişti, dursun özbek maaşı alıyordu (2,300,000 €), yollarımızı ayırmamız gerekiyordu. üstelik kendisine ihtiyacımız da yoktu çünkü sağ bek için kadroda sözleşmesine zam yaparak yeni uzattığımız linnes ile sağ beki yedeklemesi için yeni transfer ettiğimiz şener vardı. biz ise mariano takımda kalacak diye sözleşmesine daha yeni zam yaparak uzatmış olduğumuz linnes'i kadro dışı bıraktık, doğal olarak 6 ay futbol oynamayan linnes'i de kaybettik.

    yuto nagatomo (33): bir öncesi sezon ciğeri sönmüş, fiziksel olarak tükenmişti. yaz transfer döneminde yolların ayrılması düşünülüyordu. belki yedek olarak düşünülebilirdi ama yabancı sınırı ve yüksek ücreti nedeniyle as sol bek olarak takımda kaldı. ilk yarı o kadar kötü oynadı ki devre arasında kendisini kadro dışı bırakıp piyasadaki çok az seçenek arasından saracchi'yi kiralamak zorunda kaldık, o da bekleneni veremedi. bu sezon için ikisi için toplam 2,700,000 € ödemiş olduk, en başından yuto ile yolları ayırsaydık bu paraya çok iyi bir sol bek bulabilirdik.

    younes belhanda (29): henüz 30 yaşında değil belki ama fatih terim ona ailenin bir büyüğü gibi ihtimam gösterdiği ve o da sahada çoğu zaman bir ihtiyar gibi takıldığı için listeye girdi. kendisi de dursun özbek maaşı alıyordu (3,350,000 €), üstelik yaz döneminde kendisine transfer teklifleri vardı ancak bir önceki sezonun şampiyon takımında olmanın ayrıcalığıyla fatih terim'in planlarında yer aldı. transfer sezonu sona erdiğinde kadro planlamasında tıpkı mariano gibi olmasa da olabilirdi çünkü orta sahada seri-lemina-nzonzi ve yedekte ise e.akbaba-taylan-ömer vardı. sezon boyunca maçların yarısında ilk onbire girmedi, kalanında da fazla bir varlık gösteremedi. ayrıca orta sahadaki bu dört yabancıyı üç orta saha mevkisinde rotasyonla değerlendirmeye çalışırken nzonzi'yi kaybetmiş olduk.

    selçuk inan (35): yıllardır doğru düzgün futbol oynamamasına, son yıllarda kadroya bile girmemesine rağmen futbolu bırakmak yerine bir sezon daha oynamakta ısrar etti. takım kaptanı olarak az bir ücretle sözleşme uzatıldı ancak az önce söylediğim gibi orta sahada kendisine ihtiyaç yoktu. üstelik yürüyecek hali olmamasına rağmen 11 maçta forma giydi. ligde oynadığı 3 maçta 8 puan kaybettik, maçın sonlarında yedekten girdiği maçlarda ise 4 puan kaybettirdi.

    sofiane feghouli (30): fiziksel yapısı nedeniyle bir önceki sezonun çoğunda emekli bir futbolcudan farksızdı ama sezonun kalanında koşmasa bile yaratabildiği goller ile şampiyonluğu getirmişti. bu kredi sayesinde şampiyonluk gelince şampiyonlar ligi'nde oynamak istedi ve takımda kaldı. elbette onun da dursun özbek maaşı vardı (4,000,000 €). artık sağ kanat oynayamayacak durumda olmasına rağmen sağ kanatı ona teslim ettik. uzun bir süre yaz döneminde afrika kupası'nda oynama bahanesini kullandı, açılmasını beklediğimiz sırada salgın nedeniyle 3 ay futbola ara verilince kilo aldı, tamamen bitti.

    radamel falcao (34): kadromuzda geçen sezonun gol kralı diagne vardı, ayrıca daha sonra andone kiralanacaktı, üçüncü forvet opsiyonu olarak adem büyük gelecekti. biz şampiyonlar ligi için ismi olan bir forvet istedik, diagne'yi gönderdik, aylarca bekledikten sonra rekor sözleşmeyle falcao'yu aldık. falcao gelir gelmez sakatlandı, 12 maç sonra hem fiziksel hem de zihinsel olarak sakatlıktan çok şey kaybetmiş olarak geldi, şampiyonlar ligi'nde doğru düzgün oynayamadı, diagne ise gittiği takımda kadro dışı kaldı, değeri artsın diye beklerken onu da kaybettik. diagne koşmuyor diye istemedik, yanına iki tempolu kanat oyuncusu almak yerine forvet hattını babel-falcao-feghouli yaptık.

    ryan babel (33): belhanda ve feghouli'yi satmadığımız için sol kanata bonservissiz olması nedeniyle transfer ettik. falcao transferinde olduğu gibi onun da bonservissiz ve tecrübeli olması, ilerlemiş yaşının önüne geçti. sezonun ilk yarısında sistemimize hiç uymamasına rağmen her maçta tercih edildi ve sonucunda takım çöktü. neyse ki devre arasında kiralanıp yerine onyekuru alındı, takım canlandı ve babel'in takımı aslında zayıflattığı ortaya çıktı. kendisine yarım devrelik fiyasko için 2,950,000 € harcadık.

    bir sezonda pek bir katkı vermeyen, hatta sahada bazen faydadan çok zarar veren bu 6 yaşlı oyuncunun bize toplam maliyeti yaklaşık 22 milyon € oldu. belki de şampiyonlar ligi'nden avrupa ligi'ne kalamadığımız için çok daha büyük zarar ettik.

    tüm bunların yerine yalnızca 3 oyuncu transfer etmemiz yeterli olacaktı. hiç kimse financial fair play'i bahane etmesin çünkü bu transferler için belhanda, feghouli, mariano ve nagatomo'dan gelebilecek bonservisi kullanabilir, kiralık ya da zorunlu satın alma opsiyonlu oyuncular bulabilirdik, yapmadık.

    yaşlılarımız... koşamadınız, sıkıldınız, yoruldunuz, sakatlandınız. dayanın, az kaldı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın