• 326
    (bkz: #2876329)

    covid-19 etkisiyle 2019-2020 sezonu'nun kalan kısmı nasıl devam edecek meçhul ancak, shakhtar donetsk'in uefa avrupa ligi son 16 turu ilk maçında wolfsburg'a karşı deplasmanda aldığı avantajlı skorun ardından başakşehir futbol kulübü final yapmadığı sürece bu senenin ülke puanı sıralamasında 11. olacağımız net gibi. arkamızdakiler de bize yetişemeyecek gibi duruyor.

    bu da demektir ki, 2020-2021 sezonunda şampiyon olup şampiyonlar ligi'ne direkt katılabilmemiz için, o yılın şampiyonlar ligi şampiyonunun kendi liginde de direkt katılım hakkı kazanması gerekiyor.

    2020-2021 sezonu ülke puanı sıralamasında ise yine 11. sıradayız. şu anki duruma göre, önümüzde bulunan avusturya'yla ve arkamızda bulunan ukrayna & iskoçya'yla aramızda sezon başladığı anda 2 puanlık bir fark olacak. iskoçya'nın bütün takımları eleme oynayacak seneye, avusturya'nın bir takımı uefa avrupa ligi gruplarına direkt katılacak, ukrayna takımları ise bizimle tamamen aynı formatta. bu yüzden, hazır avusturya ekibi lask linz de mevcut sezonda büyük ihtimalle elenecekken başakşehir'in mümkün mertebe puan toplamaya devam etmesi gelecek açısından önemli.

    sonraki 2 sezon ise bizi daha büyük bir sıkıntı bekliyor. beşiktaş'ın 2016-2017 sezonu'nda topladığı puanlardan kaynaklanan önemli bir ülke puanımız silinince yine mevcut duruma göre 15. sıraya gerilemiş olacağız. ancak 10. sırayla aramızdaki fark 2-3 puan seviyesinde olacak. iki sene sonraki durumda tahmini döviz kurlarına göre muhtemelen %30'dan fazla bir gelir kaybı anlamına gelecek cl katılımı sağlayamamak. bu da lig şampiyonluğu + cl katılımı şeklinde döndürdüğümüz finansal modeli büyük tehlikeye sokacaktır.

    özetle,
    - biz, mevcut fatih terim döneminde ilk kez iyi futbol oynuyoruz, bir şekilde bunu seneye taşıyıp iyi bir avrupa serüveni geçirmeliyiz.
    - başakşehir ligde tökezlemesi açısından da bu sene avrupa'da yoluna devam etse iyi olur. kupayı kazanmadıkları sürece sorun yok.
    - çok muhtemel seneye bizle birlikte avrupa'ya gidecek olan trabzonspor ve başakşehir daha oturmuş kadrolarıyla fark yaratabilir. aynı zamanda beşiktaş ve fenerbahçe de daha yüksek puanlara sahip olduğu için katılım göstermeli ki seribaşı avantajlarını kullanabilsinler. sonuçta, seneye avrupa'ya katılacak 5 takımdan en az ikisi hatta üçü grup aşamasını geçmeli, biri de en azından bir iki tur ilerlemeli.

    tekraren not düşmekte fayda var, bu entry'de ülke puanı kaygısından çok şampiyon olup direkt katılım sağlayabilme endişesi hakimdir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın