• 639
    çok büyük bir yatırımla ancak canlandırılabilecek, şu anki yapılanmayla ise canlandırması mümkün olmayan alt yapı.

    bu entry 2 adımda gidecek.

    1. adım fm gazıyla alt yapı diyenler için, o işler gerçek hayatta öyle olmuyor. neden? çünkü fm'de senin yaptığın gibi her maç 17 yaşında 5 tane çocuğu oynatınca gerçek hayatta şampiyon olamazsın. o zaman da başlarsın galatasaray u17 liginde mi oynuyor falan demeye.

    2. adım ise yukarıda yazdığım şampiyonluk meselesi. şöyle ki, sen benfica değilsin. öyle 5 sene porto üst üste şampiyon olduğunda benfica'da bi isyan göremezsin. ama sen daha 1. senede isyan edersin. sen kimsin biliyor musun? sen bu ligin real madrid'i, bayern münih'i, psg'sisin. yani bu ligin en büyük kulübüsün.

    alt yapından emre b. çıkar, arda çıkar mesela. (yetenek anlamında söylüyorum, karakter anlamında ikisi de bi boka yaramaz biliyorum.) ozan kabak çıkar. ama senin ilk amacın bunları çıkarmak değil. senin ilk hedefin şampiyon olup şampiyonlar ligi'nde başarı elde etmeye çalışmak, kuruluş vizyonun bu zaten.

    bayern münih kendi seviyesinde olmayan alt yapı oyuncusunu hiçbir zaman oynatmaz. çünkü her zaman şampiyonluktur hedefi. ama borussia dortmund oynatır. o da şampiyonluk ister ama bayern gibi ilk hedefi o değildir. onun ilk hedefi sürdürülebilir başarıdır, bu başarı da ilk 2-3 içinde falan olmaktır.

    köln'ün de ilk hedefi sürdürülebilir başarıdır, ama onlarınki ligde kalmaktır mesela.

    bu yüzden, önce vizyonunu bi iyi anlaman lazım. arda, emre b., hatta en basitinden sabri, emre çolak kadar yetenekli olmayan bir alt yapı oyuncusunu sen pişsin diye takımda oynatamazsın. olmaz yani abicim, bak en güzel örneği sinan gümüş, semih kaya falan ki onlar bile emre çolak kadar yetenekli değil, şu ankilere göre ise fersah fersah iyi durumda yetenek ve fizik olarak.

    arda'nın ilk çıktığı zamanlarda parlayışını bi hatırlayın, kendi aldı adam formayı resmen. lincoln elano arda üçlüsü'nün rakip savunmaları nasıl darmadağın ettiğini bi hatırlayın. o yetenekte olmana gerek yok ama a takımda sırıtıyorsan galatasaray'da oynayamazsın, bitti. şu anki örnek çok net; yunus akgün.

    bazen aşı tutar, diego simeone atletico madrid'i iyi örnek buna mesela. atalanta iyi örnek. ama sen bunlar da olamazsın. çünkü o aşının tutması için gereken zaman yok sende. o atletico madrid 3 4 sene ardarda ilk 3'e girdi la liga'da şampiyon olana kadar, sen hazmedebilecek misin bunu? yok. atalanta italya liginde kaçıncı şu an? taş gibi şampiyonlar ligi performansı verdiler ağzının suyu aktı biliyorum ama şu an 4. sıradalar. ve bunu dert etmiyorlar, etmezler hatta bununla mutlu bile olurlar. sen olur musun? şu an takım 3. ve oynanan futbola küfrediyorsun, emin oynasa sadece takımda küfretmeyecek miydin?

    alt yapı olayına bu kadar takılmayın bu yüzden. mali durum sebebiyle önem verilmeli, burada hakkınız var. ama mali durumu daha çok düzeltecek olan şu an alt yapıdan oyuncu çıkarıp satmak değil, kiralık veya bonservissiz iyi oyuncularla şampiyon olmak, yani şampiyonlar ligi geliri. 4 sene yatırım yapacağın adamı, ozan kabak gibi satacaksın. hadi diyelim daha iyi sattın max 20 milyon euro'ya falan satacaksın. şampiyonlar ligi'ne girdiğin an bunun iki katını alıyorsun zaten, yayın gelirlerini falan söylemiyorum.

    yani dediğin şey şu, şampiyon olup bir senede 50-60 milyon euro alacağımıza, 4 sene alt yapı oyuncularıyla oynayıp (ki iyi oyuncular çıkması gerek, garantisi yok) sonra bunları 20'şerden 80'e satalım. hangisi daha mantıklı?

    rahat olun. yine çıkar ozan'lar falan. ama galatasaray'ın amacı onları çıkarmak değil. galatasaray'ın amacı türk olmayan takımları yenmek.
App Store'dan indirin Google Play'den alın