• 1532
    yazarlarından bir takım ricalarda bulunmak istediğim, bu ricalar dikkate alınırsa pek bir sevineceğim sarı kırmızı yuva.

    sevgili galatasaray sözlük ailesi, nesildaşlarım, abilerim, ablalarım, kardeşlerim... bir sözlük okuru ve dili döndüğünce fikirlerini aktarmaya çalışan bir renktaşınız olarak, sözlüğün daha da okunabilir hale gelmesi için gözüme takılan bazı aksaklık ve hataları belirtmek istiyorum. herhangi bir yanlış anlaşılmaya izin vermemek için de entrymin başında, kesinlikle ders verme ya da dert yanma amacı olmadığını belirtmek isterim.

    son dönemde sıkça gözüme çarpan ve beni oldukça rahatsız eden yazım ve imla hataları konusunda, tüm sarı-kırmızı sözlüğü daha dikkatli olmaya davet ediyorum. biliyoruz ki, yazım ve noktalama kuralları yazının kalitesini artırır, kimi yanlış anlaşılmaların önüne geçer, entrynizin daha akıcı olmasına yardımcı olur, okuyanlar için de büyük kolaylık sağlar. uzun cümleler kurarken kullanılacak bir virgül kimi zaman entry kurtarır. okuyan sözlük üyeleri, bu cümlede ne anlatılmak istenmiş diye düşünmek zorunda kalmaz, dolayısıyla entry bütünlüğü bozulmadan okunmuş olur. bir hevesle yazılan kimi entrylerde msn dili dediğimiz durum göze çarpabiliyor. kelime sonlarındaki kısaltmalar*, şimdiki zaman ekini kullanırken son harfin yazılmaması* okuyanı rahatsız edebiliyor. bu yazım ve noktalama konusunda klasikleşmiş bir diğer sorunumuz da ayrı yazılan de ve ki bağlaçları konusunda. bu konuda sorun yaşayan sözlük yazarlarından ricam;
    (bkz: baglac olan de ve ki ayri yazilir) başlığındaki ilk entryyi sabırla okumalarıdır. tek bir entry okumakla birkaç dakikadan fazlasını kaybetmezsiniz.

    sevgili galatasaray sözlük üyeleri; bir diğer ricam da, bazı gelişmeler ya da dedikodulardan sonra heyecana kapılıp kendinizden geçmiş bir halde entry girmemeniz. nedir bu bazı durumlar? transfer dedikodusu ya da gerçekleşmiş bir transfer sonrası, kazanılmış ya da kaybedilmiş herhangi bir maç sırası ya da sonrası ve bunun gibi adrenalin hormonunun vücuttaki seviyesinin yükseldiği durumlardan bahsediyorum. böyle durumlarda girilen entryler genellikle üstteki entrylere cevap niteliğinde ya da forum tarzında giriliyor ne yazık ki. biliyoruz ki, bu entryler çöp kutunuz için en kuvvetli adaylar. peki bu entryler silinsin ister miyiz, istemeyiz. bahsi geçen entryler, o anki heyecanı yansıttığı için değerlidir. bu tür durumlarda fikir paylaşımı yaparken bir tanım girmenizi, önceki entrylere cevap niteliğinde değil de, kendi fikrinizi belirttiğiniz entryler yazmanızı, yolla butonuna basmadan önce entrynizi bir kez daha okumanızı rica eder bu kardeşiniz.

    son olarak rica edeceğim konu da, girilen entryleri lütfen okuyunuz. sözlük ortamı; sadece geyik yapmak, bomba esprilerle döşenmiş entryleri okumak için değildir, kanaatimce. şu ortamda amaç biraz da öğrenmek, eksik bilgileri tamamlamak, spor ve özellikle galatasaray'la ilgili konularda fikir sahibi olabilmek. o yüzden, uzun yazıldığı için canınızın okumak istemediği entryleri atlamayınız. o entryler; eksik olan pek çok bilgiyi tamamlamanızda, fikrinizin olmadığı konularda fikir edinmenizde, farklı bakış açılarıyla konuyu değerlendirmenizde oldukça faydalı olacaktır. emek harcayıp geniş ve detaylı bir entry yazılmış başlığa, o yazıyı okumadan kısacık bir entry girmeyiniz. sizin okumadan söyleyeceğiniz şey, bir önceki detaylı entryde söylenmiş, hatta ayrıntılı bir şekilde anlatılmış olabilir.

    göze çarpan bir takım hataları dile getirirken amacım, kişileri eleştirmek ya da kırmak değildi. tek gayem; sözlüğün biraz daha okunabilir ve keyifli zaman geçirilebilir bir platform olması.
    sürç-i lisan ettiysek affola.
App Store'dan indirin Google Play'den alın