• 13320
    memleketten (uşak) bir arkadaşım anlatmıştı. 2017 yılı referandum öncesi zamanlarda cuma namazına gitmiş. o dönemlerde akla gelebilecek her yerde 'evet' oyu için propaganda yapılıyordu, hatırlarsınız. o günkü cuma hutbesinde iktidar için yapılan güzellemelere artık dayanamayan bir amcamız, kızmış, homurdanmış, bağırıp çağırıp, namaz kılmaya gelip parti övgüsü dinlediklerini, bir daha camiye gelmeyeceğini, vebalinin de onlara olduğunu söyleyip, camiyi terk etmiş. o amca bir daha camiye gitmiş midir, gitmemişse, vebali kimedir bilmiyorum.

    malumunuz, son dönemlerde sözlükte fatih terim eleştirileri arttı. fatih terim'in arda turan'ın galatasaray'a dönmesi gerektiğini, futbolu galatasaray'da bırakmayı hakettiğini söylemesi ve bunu söylerken de galatasaray spor kulübü başkanını tüm medya önünde it sürülerinin önüne atması, tüm bu tartışmaların üzerine tuz biber oldu. diğer yandan arda turan galatasaray'a gelirse, maçlara gitmeyeceğini, forma almayacağını söyleyen bir çok galatasaray taraftarı var. bir taraftarın böyle bir tavır takınması doğru mudur, değil midir tartışmasından bağımsız, bunu yapacak taraftarların olduğu bir gerçeklik. peki böyle bir gerçekliğin, camiye gitmeyen amcanın, galatasaray sözlük başlığındaki arda turan'la, fatih terim'le ne alakası var? aslında alegori çok net ama, bu ülkede ve dolayısıyla sözlükte, bariz olanın söylenmesi devamlı talep ediliyor. yoksa nick altı yazılarla hedef gösteriliyor, galatasaraylılığınız sorgulanıyor vs.

    birey, herhangi bir olaya, duruma kendi hayat görgüsünden, dünyaya karşı konumlandığı yerden bakar ve buna göre kendi tezini ortaya koyar. söz gelimi abd'de suç işleme istatistiklerinde siyahilerin en üstlerde yer aldığı gerçeği. kimileri bu gerçekliği alır, ve siyahilerin kalıtımsal olarak suç işlemeye meyilli olması nedeniyle en fazla suçun siyahiler tarafından işlendiğine inanır. kimisi ise, suçun bireysel olmadığına, siyahilerin daha birkaç on yıl öncesine kadar abd'de üniversiteye dahi gidemediğine işaret edip, meselenin kalıtımsal değil, sosyolojik olduğuna inanır. sözlükteki(cami) fatih terim tartışmalarında da benzer bir durum söz konusu. her birey meseleye kendi hayat görgüsünden bakıyor. her birey kendi düşünce sistemi içinde saf tutuyor. buraya kadar bir sorun yok. herkes istediği gibi düşünebilir. ama sözlükteki bazı yazarlar, fatih terim'i eleştirenlere hakaret ediyor, nick altı yazılarla ifşa ediyor. yapmayın arkadaşlar. insanları camiden(galatasaray sözlük) soğutmayın. ben sizlerin yaşadıklarını yaşamadım, gördüklerinizi görmedim. keza sizler de bir başkasının yaşadıklarını, gördüklerini bilmiyorsunuz. benim galatasaray'dan anladığım şey ile, bir başkasının anladığı aynı olmayabilir. kimilerine başarı yetebilir, kimileri güzel oyun talep eder. eleştirelim, tartışalım, gerekirse hararetle tartışalım ama insanların kapısına zamanında yahudilerin kapılarına gece yarıları (korkakça) koyulan ''x'' işaretlerini koymayalım.

    bariz olanı söylemekten nefret eden biri olarak, bariz olanı söyleyeyim: örnekteki cami sözlük ise, fatih terim destekçileri iktidar yanlıları olmuyor. yani kimseyi itham etmiyorum. sadece oluşan bu havadan rahatsızlık duyan insanlar var. ya gidiyorlar, ya şevklerini kaybediyorlar. buna kimsenin hakkı yok.

    yeri gelmişken bir başka alegori için; (bkz: fatih terim düşmanlığı/@fingolfin)
    bariz olan için; (bkz: kibir)

    hayırlı cumalar adı güzel gözlük.
App Store'dan indirin Google Play'den alın