• 804
    (bkz: asteğmen kubilay'ın şehit edilmesi)
    24 yaşında gencecik bir subaydı kubilay. öğretmendi aynı zsmanda.
    kendini mehdi sanan bir şeref yoksunu şeriat isteriz diye bağırmaya, destekçi toplamaya başlar. bunun üzerine kubilay bir grup askerle olay yerine gider. isyanı kansız bir şekilde bastırmak istediği için askerlerin silahlarında kuru sıkı mermiler vardır.
    isyancı elebaşına bir tokat atar ve isyancılar tarafından bacağından vurulur. askerler ateş etse de mermiler kuru sıkı olduğu için tesir etmez. isyancılar bunu tanrı'nın kendilerini koruduğu şeklinde yorumlar. bu sırada kaçmaya çalışan kubilay yakalanır, kafası kesilerek şehit edilir. kafası bir direğe bağlanarak şehirde gezdirilmeye başlanır.
    daha sonra makinalı silahlarla isyan bastırılır. pek çok kişiye idam cezası çıkartılır. haberler mustafa kemal'e gidince paşa çok hiddetlenir. ülkeyi düşman işgalinden kurtaran bu orduya nasıl saygısızlık yapılabilir, nasıl bir subayı şehit edilebilir.
    kubilay tarihimizin en önemli figürlerindendir bana göre. bir devrim şehitidir. bir gün erkek bir çocuğum olsa koyacağım isim de kubilay olacaktır.
    bu olayın bana göre bir başka önemi eğitimin bir insan üzerindeki etkisidir. düşününce bir yanda ali sami yen, mustafa kemal atatürk gibi vizyoner insanlar ćıkarken bir yandan da böyle insanlar çıktı.
    şehit edilmesinin 89. yılında kubilay'ı saygı ve sevgiyle anıyoruz.
    (bkz: inandılar, dövüştüler, öldüler. bıraktıkları emanetin bekçisiyiz.)*
App Store'dan indirin Google Play'den alın