• 32
    6 kasım 2019 real madrid galatasaray maçından sonra yine teknik direktörümüz fatih terim tarafından işaret edilen transfer dönemi.

    "peki, güzel. bazı değişiklikler olacak" diye mi düşünüyorsunuz. yanlış düşündüğünüzü hemen bu entry'de ispatlayayım.

    yabancı sayımız

    anlık olarak kadromuzda sözleşmeli 15 (on beş) yabancı futbolcumuz var. ki bu yüzden zaten martin linnes 14 kişilik listemizin dışında kaldı. eldeki yabancı oyuncularımız:
    1) muslera
    2) mariano
    3) linnes
    4) luyindama
    5) marcao
    6) nagatomo
    7) nzonzi (kiralık)
    8) seri (kiralık)
    9) lemina (kiralık)
    10) belhanda
    11) feghouli
    12) babel
    13) andone (kiralık)
    14) falcao
    15) donk

    şimdi diyelim ki çıkan haberler doğru ve mariano zaten 6 ay kalan sözleşmesinin karşılığında bonservisini alıp gitmeye razı. gönderdin sayı kaç oldu? 14. linnes'i yazdın ve 14 kişisin.
    yukarıdaki bu geri kalan 14 kişilik gruptan satılamayacak benim gözümde 2 tane isim var bonservisi bizde olan. birisi muslera, diğeri luyindama. bu ikisine dokunursan eğer mevcut halinden çok ama çok kötüye gidersin çünkü halen bir şekilde ayakta kalan iki ismin var, ikisi de bunlar. elle tutulur bir şeyler yapmaya çalışan diğer tüm isimler kiralık.

    özellikle bugün, 7 kasım 2019'da yukarıdaki geri kalan 12 futbolcunun hangisine teklif alıp satıp paraya çevirip yerine daha iyisini alıp bir kadro kurabiliriz birisi bana bunu açıklayabilir mi?

    misal belhanda. taraftarla arasındaki bağ koptu ve büyük olasılıkla ilk gidenlerden olacak. peki biz ne kadar kazanabileceğiz belhanda'dan? 9,5 milyon euro bonservisine para saçtık dursun aydın özbek yönetimi sağ olsun. kaça satacağız da zararsız çıkacağız biz bu işin içinden? 13?14?15? hayal abi. belhanda'nın bugünkü bedeli maksimum 6 milyon euro. o da bir kısmını taksitle almayı kabul edersen ki o zaman da ffp'de sattığın kadar al kısmında peşin aldığın sayılıyor. ama yazıyı rahat toparlamak için diyelim ki 6 milyon euro nakit bedelle sattın belhanda'yı hayırlı uğurlu olsun. kimi alacaksın? hangi eksiği tamamlayacaksın? 10 numara, 1 belki 2 tane açık kanat, 2 tane bek, 1 tane stoper olmadan bu transfer döneminde ne yaparsan yap imkansız başarılı sayılman.

    ki hatırlatayım, belhanda'yı sattığında yabancı sayın 13. 1 yabancı alabilirsin en fazla.

    yerli alalım desen, kimi alacaksın? aldın da, genç taylan (dün bize karşı 3 gol 1 asist yapanrodrygo 18 yaşında, taylan 24 yaşında. ama genç, onu bu kaosta oynatıp da risk mi alalım?) geçen sezonun iyilerinden. adem malatya'nın iyilerindendi yine. jimmy'yi özellikle istedik aldık. emre mor gibi bir isim var elimizde. alabileceğin iyi yerlileri zaten aldın, alabileceğin kimse yok.

    söylemekten dilimde tüy bitti bunu ama bizim çözümümüz tek bir hamlede: altyapı!

    sorarım size, 6 kasım 2019 real madrid galatasaray maçında süleyman luş, atalay babacan hatta ve hatta mustafa kapı falan çıkıp oynasaydık ne olurdu? 6 mı yerdik real madrid'den? 33'lük bitik, futbol onları bırakmış oyuncularla çıktığımızda da 6 yedik. ne değişti peki?

    kaybederken kazanamıyoruz bizim problemimiz burada. adam 18 yaşındaki futbolcusunu sahaya koyuyor adam bize tek başına 3 çekip bir de asist yapıyor, biz 24 yaşındaki futbolcumuza "bu genci bu ortamda oynatıp harcar mıyız?" diye bakıyoruz.

    uyanın beyler! uyanın! 24 yaş artık futbolcunun olgunlaşma yaşı. genç futbolcu 18 bile değil, 17-16 yaşında genç diyor artık avrupa. biz neden bir futbolcu 25'inde bile halen "genç futbolcu yahu" yakıştırması yapıyoruz abi? birisi bana bunu açıklasın ne olur ya, neden 18 yaşındaki çocuklar oynamıyor da 33'ündeki futbolu bitirmiş emekli ikramiyesi peşinde gezen adamların peşindeyiz biz?

    ayrıca nasıl bir scout ekibimiz var bizim? 33 yaşındaki futbolcuyu izlemek scout'luk mu oluyor artık?

    fatih terim maçtan sonra "oyuncunun geçmişine değil geleceğine bakarak transfer yapmalıyız artık" demiş. soruyorum hoca, sana net soruyorum:
    1 - iki tane 33 yaşında bekin varken iki pozisyonu da yedekleyen 28 yaşındaki linnes'i kadro dışı bırakarak mı oyuncunun geleceğine bakacağız?
    2 - 32 yaşındaki babel'e 3 sene sözleşme vererek mi oyuncunun geleceğine bakacağız?
    3 - 33'ündeki falcao'yu almak için bütün transfer sezonunu yiyerek mi oyuncunun geleceğine bakacağız?
    4 - 24'ündeki taylan dururken 34'ündeki selçuk inan'la mı oyuncunun geleceğine bakacağız?

    nasıl bakacağız hocam, hangi geleceğe bakacağız? sen geleceğe bakacağın oyuncularını oynatmıyorsun ki, tercih etmiyorsun ki! kadrodan 10 oyuncun 30 yaş ve üzeri, hangileri ile geleceğe bakacaksın hocam? 2 sezon mu gelecek senin için? önümüzdeki sezonun sonu mu? bize geleceğini tanımla da o zaman hangi geleceğe bakacağız onu bilelim biz de.

    kısacası biz bu transfer döneminde de hamlesiziz. belki kiralıklardan biri ikisi iptal edilir bir iki kiralık daha gelir. ama zaten ffp en ufak harcamada yakmak için beklerken ben bu takımın satış yapamamasından dolayı alım yapamayacağını adım gibi biliyorum.

    ki zaten bu transfer dönemi sonrasında da yaz transfer dönemi gösterilir. yaz transfer dönemi geçer sonraki ocak transfer dönemi gösterilir. bu kafayla gittikçe biz transfer dönemlerini beklemeye inatla devam ederiz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın