• 208
    israrla ve buyuk basarisizlikla oynamaya calistigimiz sistem. 4141 de 433'un bir versiyonu zaten. 433 sisteminin en buyuk dehalarindan guardiola bu sistemi simdiye kadar iki farkli sekilde uyguladi.

    ilk uygulama sekli meshur barcelona doneminden:

    henry-messi-eto

    xavi-busquets-iniesta

    abidal-puyol-pique-dani

    valdes

    guardiola'nin olayi her zaman sayisal ustunluk kurmak oldu. barcelona doneminde messi'yi sahte 9 oynatip merkezde 4'lu sayisal ustunluk kurdu. henry ve eto bu sistemde oyun kurulurken cizgide kalip, top ucuncu bolgeye gelince cizgiden ice dogru kosular atiyordu. abidal ve dani ise onlarin bosalttigi kanatlardan bindirme yapiyordu. yani henry ve eto kanat baslayip aslinda forvet gibi oynuyordular messi'nin onunde. guardiola 443'un bu uygulama seklini sadece barcelona doneminde yapabildi cunku gittigi bayern ve city kuluplerinde elinde bir messi yoktu.

    ikinci uygulama sekli bayern ve city donemlerinden:

    sane-aguero-sterling

    david-rodri-bruyne

    mendy-laporte-stones-walker

    ederson

    bu donemlerinde sayisal ustunlugu farkli sekilde sagladi guardiola. elinde artik sahte 9 oynayabilecek ve dribling yapabilecek bir messi degil, tam olarak tipik 9 numara diyebilecegimiz lewandowski ve aguero vardi ve bu forvetlere kanatlardan havadan ya da yerden toplar gelmeliydi. bu durumda sayisal ustunlugu nasil kurdu? kanatlari bu sefer barcelona donemindeki gibi ice kat ettirmedi ve cizgide birakti. barcelona doneminde kanatlar half space'lere girerdi fakat bu donemlerinde oralara iki cm'sini, yani david ve de bruyne'yi soktu. boylece 5li bir hucum hatti olusturdu ilerde. cm'ler barcelona donemine gore 8den ziyade 10 gibi oynadigi icin onlarin bosalttigi alanlara da bekleri cekti. bekler barcelona donemindeki gibi kanattan bindirmek yerine merkezde 8 olarak oynadilar 6nin yaninda ve boylece hucumda 235 dizilisi cikti ortaya. yine ortada bir sayisal ustunluk yaratmisti guardiola.

    gelelim asil meseleye. muthis kadrolar ve finansal imkanlarla yapti bunlari evet fakat hersey para degil futbolda. guardiola cok iyi bir teknik direktor cunku elindeki malzemeye gore sistemi belirliyor ve esneklik gosteriyor. elinde messi yokken gidip aguero ve lewandowski'den sahte 9 yaratmaya calismiyor mesela.

    biraz da bizden bahsedeyim. kac mactir 4141/433 oynuyoruz ya da oynamaya calisiyoruz mu desem bilemedim. bu iki uygulama seklinden hangisini biraz olsun uygulayabildik? atiyorum bekler orta saha gibi oynadi mi hic ya da bindirdiler ve kanatlarimiz forvet gibi merkeze kaydi mi? hareketlilik pozisyon oyunu saha parselasyonu kucuk ucgenler var mi? yok. bu komplike sistemin hic bir gerekliligini yerine getiremiyoruz ve hocanin da bunu yapabilecegini sanmiyorum. futbolculari en son suclarim cunku isin komigi bu sistemi top seviyede olmasa da oynayabilecek oyuncularimiz da mevcut. nzonzi mesela seri mesela bu adamlar oynar bu sistemde ama sen hoca olarak bu sistemi takim halinde kurgulayamazsan o oyuncular suclu olur.

    ruhsuz bunlar dersin aninda inanir taraftarlar, 18 yasindaki cocuklar bile bunlardan iyidir dersin o taraftarlar aslan hocam kaplan hocam derler ama sadece saha icine bakip gordugunu delikanli gibi soyleyebilenler bu masallari yemez artik. bakalim bu sistemi isletebilecek miyiz ya da farkli bir sisteme mi gececegiz.

    edit: sozlukte forum tarzi entry yasak diye biliyorum fakat farkli bir gorus yazilacaksa argumanlarla yazilsin basim ustune. 'sen ne diyon aq' gibi seyler yazildiginda sozlugun zeka seviyesini sorguluyorum dogal olarak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın