• 6
    durum sanıldığı kadar basit değildir. galatasaray'ın içerisinde takımın halka açılıp açılmaması (veya bir nevi yarı profesyonellik) tartışmalarının yapıldığı doğrudur ama dönemin özellikleri gözardı edilerek bu olaya yaklaşmak pek doğru olmaz.

    galatasaray'ın bölünmesi ve zayıflaması sağlanıp, o günlerin ideolojik arayışları -(bkz: güneş dil teorisi), (bkz: türk tarih tezi) ve (mimar sinan'in kafatasının ölçülerek türk olduğunun açıklanması) gibi dönemsel olayların ardından kulübün başına o dönem de dahil olmak üzere mustafa kemal atatürk'ün yaverliğini yapmış olan (bkz: cevat abbas gürer)'in getirilmesi başlı başına birer olaydır.

    hele cevat abbas gürer'in bir ateş güneş kongre konuşması vardır ki, bu konuda kafaları daha net hale getirebilir. cevat abbas gürer'in anıları da dahil olmak üzere bir kaç kaynağı sıkı bir biçimde gözden geçirmiştim. kanaatim odur ki; bu olayın arkasında bire bir mustafa kemal yoktur. bu ve benzeri olaylar o dönemin rüzgarına kapılmış kraldan daha çok kralcıların durumdan vazife çıkarmasından ibarettir. mustafa kemal bir yanlız adam olarak bu hitler bıyığı bırakma meraklısı kitleye pek uymamışsa da dönemin şartları gereği gelişmeleri gözlemlemekle ve yeri geldiğinde müdahale etmekle yetinmek zorunda kalmıştır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın