• 286
    ulke takimlarinin uluslararasi sampiyonalarda kazandigi basarilarla belirlenen puandir.

    yalniz bence kulup puan hesaplamasinda buyuk bir sacmalik var. mesela 2018/19 sezonunda en yuksek puani alan takim sizce kimdir? sampiyonlar ligi sampiyonu liverpool mu? hayir, liverpool 2018/19 sezonunda 29 puan kazanmisken, sampiyonlar ligi yari finalinde elenen barcelona 30 puan kazandi. birinciligi ise uefa avrupa ligi sampiyonu chelsea ile paylasiyor. bunun sebebi de barca ve chelsea'nin grup asamasinda liverpool'a nazaran cok puan toplamasi. kulup puanlari hesaplanirken ceyrek final, yari final ve finale cikan takima 1 puan bonus veriliyor. bence final bonusu 1 degil, 3 olmali, cl'yi kazanma bonusu da 5 olmali ki cl'yi alan takim o yilin en cok puan toplayan takimi olsun.

    bence diger bir sacmalik da, sampiyonlar ligi ve uefa avrupa ligi gruplarina katilim icin verilen bonus puanlarda. cl gruplarina katilan takim 4 puan alirken uefa'da gruplara kalan takim 3 puan aliyor. buradaki fark da bence biraz artirilmali. en azindan 5-3 gibi bir sey olmali.

    diger bir sacmalik, uefa'daki galibiyete/beraberlige verilen puanla sampiyonlar ligi'ndeki galibiyete/beraberlige verilen puan ayni. bizim real madrid'i yenmemizle besiktas'in slovan bratislava'yi yenmesi ayni puani getiriyor.

    sacmalik degil, ama bir ayrinti; beraberlige 1 puan, galibiyete ise 2 puan veriliyor. mesela grup maclarinda 3 beraberlik alip 3 puan toplamakla 1 galibiyet alip 3 puan toplamak arasinda, ulke puani acisindan fark var. ilk durumda 3 puaniniz olurken ikinci durumda 2 puaniniz oluyor.

    gelelim ulke siralamasina. bu sene lig sampiyonumuzun cl'ye direkt gitmesi konusunda zaten bir sikinti yok. onumuzdeki sene ise muhtemelen 11.lige dusecegiz. bir futbol mucizesi olmazsa 11. ulkenin sampiyonu da direkt cl'ye gidecek. yine bir futbol mucizesi olmazsa, ukrayna bizim altimiza dusecek, onlar icin durum biraz zor. onemli bir degisiklik 6. ve 7. siralar icin rusya-portekiz arasinda oluyor. rusya seneye 7.lige dusuyor. bu durumda 1. torbada rus takimlarini degil de portekiz takimlarini gorecegiz.

    bizim durumumuza bakarsak, ffp yuzunden ceza aldigimiz sezon ve ostersunds faciasi yuzunden 2 senemiz bosa gitti. buna ragmen, bu sene cl'yi 3. bitirip uefa'da ceyrek finale kalirsak muhtemelen cl'de 4. torba takimi olmaktan kurtuluruz. ligde 2. olup cl icin play off oynamak zorunda olsak bile seri basi olur, play off'u geceriz. o sebepten ki, ben bu sene uefa'da en az ceyrek final oynamak sartiyla ligde 2. olmaya raziyim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın