• 482
    dün akşam oynanan maçı aldığım notlar eşliğinde, kendi penceremden baktığımda söyleyeceklerimin başında şu geliyor:
    1) galatasaray'ın sahaya yerleşiminin çok kötü olduğu.
    2) fatih terim'in mevcut kurguyu ( 4-1-4-1 )değiştireceği.
    3) belhanda'nın bu formasyon ve bı formasyona bağlı kurguda yaşadığı ve ileride muhtemelen yaşayacağı sorunlar silsilesi.
    notlarımın arasında benim için dikkat çekici olanları paylaşmak isterim.

    04:29: babel'in defansa çarpan ve yere düşüp kaleciyi şaşırtan pozisyonu ve pozisyonun diagne'nin takipsizliği üzerinden okunması. babel ortayı yapmadan önce yaşananlara bakalım. diagne denizlispor sahasında topu kaptırıyor ve denizlili oyuncu topa uzun vuruyor. bu esnada galatasaray 8 oyuncu ile denizlispor sahasında. marcao'nun indirdiği topu seri alıyor. seri'nin etrafında 3 takımdaşı ( selçuk - yuto ve belhanda ) 3 de denizlili ( aissati - murawski ve zeki ) var. marcao ve lyundima'nın yakınında 2 denizlili ( hugo ve recep ) bulunmakta. yani seri topu belhanda'ya, belhanda da babel'e topu aktardıktan sonra, ki 5 oyuncu ile önde yakalanan denizlispor var, ceza sahasına koşu atan 2 oyuncu var; diagne ve jimmy. bu iki oyuncu da sağ çizgi civarından içeri girdiler ve yakın direk koşusu yapma şansları yok. yakın direk koşusu yapabilecek ilk oyuncu belhanda, o da topu babel'e aktardıktan sonra koşuyu kesip pozisyonu izlemekle meşgul. babel'in orta yapmadan önce ellerini 2 yana açması, içinde bulunduğu pozisyonun çaresizliğinin de göstergesi. bu pozisyona dair dip not: donk selçuk yerine 11 başlasaydı, seri muhtemelen istenen o koşuyu yapacak oyuncu olacaktı.

    06:40: belhanda'nın bu kurguda beklenen ceza sahası koşusunu yapması ve zayıf vuruşu. denizli savunmasının yanlış yakalanmasının ana sebebi, aissati'nin pas hatası ve jimmy'nin belhanda koşusunu çabuk görüp zamanında pas atması.

    10:15: köşe vuruşu organizasyonunda alan savunmasının doğru yapılamaması. zeki'nin ön direğe kullandığı vuruşu recep'in uzak direğe kafası ile tiplemesi ve topa yine denizlili oyuncunun dokunması. aynı organizasyonu ilk yarının uzatma dakikalarının sonunda da yaptı denizlispor ve altı pas kutusunun içinden hugo topu dışarı yolladı. 2.yarıda 51:22'de zeki bu sefer içe kavisli uzak direğe yolladı ve sağ bek lopes'in kafa şutu direk dibinden dışarı gitti. galatasaray'ın duran top savunmasında yaşadığı sıkıntıların henüz giderilemediğini söylememiz mümkün.

    20:29: hücum barrow'un dar açıdan çektiği şut ile bitti lakin öncesi mühim. kaleci adam uzum vurdu. bu esnada lyundima marcao'nun sorumluluk alanında ve barrow boşta. lyundima barrow'a giderken , barrow neredeyse ayak ucuna kalkarak topa kafa ile dokundu, ki lyundima hava topuna çıkmıştı, hugo tekrar önüne bıraktı. bu pozisyonda savunma yerleşim problemi görüldü. benzer uzun kullanılan atışlarda/ pozisyonlarda stoper ikilisi hep sıkıntı yaşadı. misal diagne'nin düşürüldüğü ve penaltı kazanılan pozisyon. diagne darbe aldıktan sonra denizlili oyuncu topa uzun vurdu. marcao temaslı oyuna gelse de hugo topu saklayıp dönüyor, recep ve barrow hücumu kendi sol kanatlarından sürüklüyor ve yapılan ortada lyundima ıska geçiyor, marcao son anda topa dokunup pozisyonu köşe vuruşuna çeviriyor. ha keza marcao'nun ilk kart gördüğü pozisyon yine bir uzun top sonrasında geliyor. 31:45 recep niyaz'ın direkten dönen şutu öncesinde de yuto ofsayta düşüyor, denizlispor yine uzun kullanıyor, ki burada yaşananları biraz sonra yazacağım. bu sıkıntıların bence teme sorunu sahaya doğru yerleşememe / formasyona bağlı kurgunun bazı sıkıntılar barındırması.

    31:25: direkten dönen top. ofsayttan doğan vuruşu denizlispor çabuk kullandı. hugo topu alırken oyuncu yerleşimi 2'ye 2 ( hugo - aissati vs lyundima - marcao ) hugo topu kontrol ettiğinde galatasaray'ın sahasında denizlispor'dan recep, galatasaray'dan ise selçuk ve seri var yani galatasaray 5'e 3 üstün durumda. hugo topu aissati'ye aktarırken galatasaray sahasına barrow ve yuto da geliyor. 6'ya 4 gs sayısal üstünlüğü mevcut. aissati topu koşu içinde koşu değiştiren recepê aktarırken galatasaray 6'lısı top ve rakibin karşısında durduğu yani rakibini karşılamayıp sadece karşısında durduğu için pozisyon veriyor

    marcao kırmızı kartı öncesi belhanda. burada 15.dakikadan sonra denizlispor'un uyguladığı taktiği de kısaca anlatmak lazım. hugo ve recep 15.dkdan sonra stoperlere değil, özellikle seri üzerinde alan baskısı yaptı ve galatasaray'ın pas rotasını belirledi. seri baskıda top alamayınca, galatasaraylı oyuncular topu doğru açıda pas istemeyen selçuk ve belhanda ile buluşturdu, ki belhanda'nın top kayıplarının zirve yaptığı anlardı. recep niyaz belhanda ile seri arasındaki pas kanalını aynı şekilde tıkadı. belhanda da bu anda basit düşünüp yuto ile oynamak yerine, dördül baskı altındaki jimmy & babel havuzuna pas düşündü. pası babel alsa sapunaru - barrow, jimmy alsa sapunaru - murawski kıskacına girecek. oysa yuto'ya dönmüş olsa, yuto da topu sol tarafta unutulmuş selçuk'a aktaracak ve belki de maçın senaryosu değişecek.

    belhanda'nın mevcut formasyona bağlı kurguda yaşadığı sıkıntılar ve niçin istenen & ideal " box to box " oyuncu rolüne tam oturmadığına dair anlar.
    49:40: belhanda'nın arkasında olup bitenlerden haberinin olmaması. denizlispor oyunun yönünü galatasarau soluna çevirdi lopes iç koridora murawski'ye topu aktardı. bu esnada babel murawski'yi, yuto da lopes'i topsuz karşılarken recep nşyaz ceza sahası içine gitti. belhanda kontrol alanındaki recep'i savunmak yerine topun karşısında durdu ve recep topu alıp tehlikeli pozisyon oluşturdu ( hugo'ya attığı paralel pasa lyundima son anda kademe yaptı )
    ilk gol: kaleci eliyle sol beke oynadı. sol bek topu taşırken, belhanda recep'in hareketlenmesini gördü. iki oyuncu da hafif tempo ile koştu lakin recep daha hızlıydı. topu aldı ve bomboş durumda vurup golü buldu. belhanda pozisyonu biraz umursasa ve veya pozisyonun farkına varabilse o şutu attırmazdı / recep'in açısını& dengesini bozardı.
    87:31: recep'in ceza alanı içinde hugo'ya paralel çıkardığı pas ve hugo'nun üstten dışarı giden şut pozisyonu. belhanda tıpkı 49:40'da yaptığını yapıyor.
    notlarımda altını şimdilik çizdiğim zaman dilimleri ve şimdilik 3 maddede dikkatimi çekenler bunlar. bazı eklemeler yapmam muhtemel.
App Store'dan indirin Google Play'den alın