• 134
    geçmiş yıllarda "ülkeniz için savaşır mısınız?" sorusu ile dünya genelinde anket düzenlenmişti. hatta anket sonuçları da iç basında "en vatansever ülkeler" olarak servis edilmişti. anket sonucuna göre soruya en çok evet yanıtı veren ülkelerde başı çekenler fas, pakistan, bangladeş, afganistan gibi ülkeler olurken türkiye de %74 gibi bir oranla üst sıralarda yer alıyordu. yine aynı soruya hayır yanıtının fazla verildiği yani "vatan hainleri" nin fazlaca olduğu ülkerleri ise japonya, hollanda, almanya, italya, fransa gibi gerek ekonomik, gerek kültürel olarak gelişmişlik seviyesinde dünyanın önde gelen ülkelerdi.

    vatanseverlik "ülkem için savaşıp canımı veririm, ülkenin kutsallarına en çok ben sahip çıkarım" a indirgerseniz gerçekten de en vatansever ülkeler bırakın yaşamayı, turist olarak bile seyahat etmeye çekineceğiniz fas, pakistan, bangladeş, afganistan gibi ülkeler. ancak ulu önderin "vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır." tanımı aslında ne kadar da yerinde. asıl ülkesini seven, işini en doğru şekilde yapan, savaşarak elde edilecek kazanımların misli fazlasını ürettiği katma değer ile gerek ekomonik, gerek sosyo- kültürel olarak ülkesinin ilerlemesini sağlayan insanların oluşturduğu "japonya, hollanda, almanya, italya, fransa" gibi ülkelerin vatandaşlarıdır.

    istiklal marşı da tıpkı bayrak gibi ülkelerin uluslararası temsillerinde seremoniler için bestelenmiş ezgileridir. yine anket yapılsa eminin fas, pakistan, bangladeş, afganistan gibi ülkeler kendi milli marşlarını ezbere söyleyebilecek iken, hollanda, almaya ya da italya halkının milli marşını bilme oranı düşük seyredecektir. ancak gelişmiş ülkelerin hiçbirinin futbol federasyonu milli maş bilinirliği ya da söylenirliğini arttırmak için ya da ülke olarak milli bir paydamız olsun diye yerel lig müsabakaları öncesi milli marş söylenmeli, ya da milli marşımızın söyleyen kaç oyuncu yerel lig müsabakalarına çıkmış diye demagoji yapmaz. üzerine vazife değildir bir kere. federasyonların vatanseverliği ulusal takımın uluslararası başarısı için altyapı tesislerinin yeterliliği, yerel liglerin dünyada bilinirliği ve saygınlığı, yerel liglerde mücadele eden takımların uluslararası turnuvalarda elde edeceği başarıların arttırılıp arttırılmadığı ya da uluslararası milli takımlar düzeyinde major turnuvalara ev sahibi olunup olunamadığı ile ölçülür ve federasyon başkanımızında bahsettiği spor kamuoyu federasyonun vatanseverliğini(!) buna göre belirler.

    işin başka boyutu da milli marş milli takımlar düzeyinde tamamı aynı ülke pasaportu taşıyan vatandaşların mücadele ettiği karşılaşmalarda okunur. şimdi federasyon başkanının söylediği gibi ilk 11 de türk pasaportu olmayan ve bazen seramonide 20 21 kişinin yabancı olduğu yerel lig müsabakasında istiklal marşının okunması da gerçekten absürt. ancak sorun kulüplerimizin kadrolarında çok sayıda yabancı oyuncu bulundurmasında değil, lig maçlarından önce milli marş okunmasından kaynaklanmakta. ancak bunu dile gertirdiğinizde de muhtelemen " fas, pakistan, bangladeş, afganistan" ile benzer dünya görüşüne sahip insanlar tarafından vatan haini olarak suçlanırsınız. o yüzden sanki sorun yabancı serbestisindeymiş gibi hemen her programda istiklal marşının maçlar öncesi okunurluğu üzerinden istatistikler ile sinirlerinizi sezon boyu zıplayacak ve maalesef hiç kimse "e o zaman istiklal marşını lig müsabakaları öncesi okunmasın" deme cesaretinde bulunamayacak. üzücü...
App Store'dan indirin Google Play'den alın