• 292
    öncelikle kendisi değerli yazarlarımızdan biri, emek veren biri ve yazılarını kaçırmıyorum. orta saha ilgili düşüncelerini çok kesin bir şekilde belirtiyor. bazı kavramları karıştırdığını, doğru yorumlayamadığını düşünüyorum. ondan bir alıntı alarak bazı noktalara değinmek istiyorum. not: ne izlediğimden haberim var ya da anti-tez üretmek için yalan söylemiyorum. *

    --- alıntı ---
    fernandinho / ilkay / david silva

    üçlüsünü yazıp "fernandinho'nun defansif özellikleri öne çıkıyor" derseniz kusura bakmayın ama büyük yalan söylüyorsunuz derim... fernandinho özel bir oyuncu ancak tanımı box to box'dır.. asla defansif bir orta saha, süpürücü, kesici olmamıştır. ya izlediğinizden haberiniz yok ya da anti-tez üretmek için yalan söylüyorsunuz.

    --- alıntı ---

    öncelikle fernandinho'yu kendi ağzından dinleyelim.

    --- alıntı ---

    if the opponents break our lines and they are attacking our box something has gone wrong and it is me who has to fix it, i’m the defensive midfielder.

    --- alıntı ---

    http://gss.gs/mHj

    yani diyor ki "eğer rakip takım hatlarımızı geçmişse ve kendi sahamızda hücum ediyorsa bir şeyler yanlış gitmiştir ve bu durumu ben düzeltmeliyim. ben defansif orta sahayım."

    bir de guardiola'nın ağzıdan duyalım. fernandinho'nun yaşının ilerlemesinden dolayı ve ingiltere premier ligi'nde maç sayısının fazla olmasıdan dolayı yerine ikame bir oyuncu arayışında olduklarını belirtiyor.

    --- alıntı ---
    specifically with fernandinho's role, it's so difficult to find. he knows the premier league, after three years together here, he knows everything and that's so important. but, of course, for the next season it's an important target to find. he'll be 34 and he cannot play every few days.

    ruben neves is an excellent player. there are many clubs in the world, many holding midfielders in the world, and most of them can play here. that's not the point. the point is that most of them are under contracts.
    --- alıntı ---

    http://gss.gs/t7l

    " fernandinho'nun rolünde oyuncu bulmak çok zor. kendisi premier ligi biliyor. 3 yıl beraber çalıştıktan sonra her şeyi çok iyi biliyor ve bu çok önemli. ancak; tabii ki, gelecek sezon kendisi 34 yaşında olacacak ve birkaç günde bir maç oynayamaz. yerine oyuncu bulmamız çok önemli.

    ruben neves harika bir oyuncu. dünyada pek çok kulüp var, pek çok holding midfielder bulunuyor ve pek çoğu burada da oynayabilir. sorun burda değil. sorun çoğunun sözleşmesinin olması."

    yani guardiola kendi ağzından defansif orta sahanın bir çeşidi olan holding midfielder aradığını belirtiyor. kaldı ki, bir başka röportajında da fernandinho'nun daha uzun yıllar bu seyide oynayabilmesi için stoper mevkisine geçmesi gerektiği hakkında görüşünü bildiriyor. yani daha da defansifleştirerek koşması gereken alanı minumuma çekerek oyuncunun gerek pas özelliklerinden gerekse tecrübe ve kalitesinden yararlanmak istiyor.

    ilgili röportaj: https://www.youtube.com/watch?v=QYCFvg-rMqc

    keza oyun içerisinde aynı bizde fernando'nun özellike tudor zamamından yaptığı gibi defansı üçlemesi oyun anlayışını manchester city maçlarını izleyen biri pek çok kez bu durumu görmüştür. guardiola'nın bayern ve barca zamanlarında da sıklıkla uyguladığı temel taktiklerden birisidir.

    fernandinho'nun ısı haritası: http://gss.gs/ED2.jpg

    manchester city oyunu direkt rakip alana yıkan ve dolayısıyla savunma çizgisini çok ileriye çıkaran bir takım. ısı haritasında da görüleceği üzere orta saha ve kendi alanlarına daha yakın bölgelerde pozisyon aldığını, box-to-box bir midfielder gibi hücum bölgesinde çok da yer almadığını görüyoruz. özellikle city gibi bir takımdayken bile durum bu şekilde.

    sonuç olarak fernandinho'nun defansif bir orta saha olduğunu düşünüyorum. ofansif özelliklerinin iyi olması bir oyuncuyu box-to-box yapmaz ki fernandinho box-to-box olarak da kullanılabilir, kullanılmıştır da. ancak olağan düzende ilkay box-to-box rolünde oynayan bir merkez orta saha oyuncusudur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın