• 457
    2019-2020 spor toto süper lig cemil usta sezonu'nda oynamamiz gerektigini dusundugum sistemlerden biridir efendim.

    nedir 4-4-2, once onu anlamamiz gerekiyor aslinda.

    thierry henry'nin, guardiola'nin oyun felsefesini anlattigi bir video bircogumuzun malumudur. peki ne anlatiyor henry? 2. ve 3. bolgelerden bahsediyor ve guardiola'nin onlara; "benim gorevim topu 3. bolgeye nasil tasiyacaginizi gostermek. 1. ve 2. bolgede benim dediklerimi yaparsaniz, 3. bolgede serbestsiniz. zira o serbestligi kendi yeteneklerinizle gole cevirebileceginiz bosluklar bulacaksiniz." (direkt bir ceviri degil bu yazdigim, henry'nin anlattiklarina gore kendi yorumum da var)

    peki 4-4-2 anlatmak icin, niye 4-3-3 hastasi guardiola'nin oyun felsefesinden ornek verdim?

    cunku oyuna hakim olmanin (topa degil) yolu, 2. bolgeye hakim olmaktan geciyor. ve 100 milyonlarca euro'nuz veya alt yas kategorilerinden beri a takim ile ayni sistemi oynatarak yetistirdiginiz oyunculari bekleyecek (ajax modeli) sabra sahip bir futbol kulturunuz yoksa, 4-4-2 sizi - yani bizim gibi takimlari - hedefinize ulastiracak en kisa yoldur.

    4-4-2, takim olarak kompakt kalmanizi, dolayisiyla orta sahada daha guclu olabilmenizi, top rakipteyken uygulanacak alan parselasyonu ile minimum enerji sarfiyatli 2. bolge kontrolunu, top sizdeyken de oyunu istediginiz gibi ve istediginiz kadar genisletebileceginiz, kolay uygulanabilir bir sistemdir.

    http://gss.gs/tlv.jpg

    bizim de uygulamamiz gerektigini dusunme sebeplerim;

    1. babel: oyun akli geregi, babel'i sol kanatta oynatmanin, onu bir nevi hapsetmek oldugunu dusunuyorum. leipzig macinda da gordugumuz gibi, babel kaleye ne kadar yaklasirsa, o kadar verimli oluyor. aslinda fatih hoca bunu gecen sene emre akbaba transferi ile uygulamak istemis, bunun sinyallerini de basin toplantisinda "belhanda'nin yerine alinmadigini, emre'nin gole daha yakin pozisyonda oynayacagini" soylerek vermis; ama hem eren/sinan ikilisinin istenilen duzeyde olmamasi, hem emre'nin uzun sureli sakatlanmasi, hem de feghouli'nin o donemdeki bitik goruntusu hocayi bu fikirden vazgecirmisti.

    2. belhanda/feghouli: ikisine de fransa altyapisinda ogretilen seylerden biri, sikisan oyunda kanattan oyun kurabilmek. ve ikisi de cizgiye basmayi degil, iceride durmayi seviyorlar. fatih hocanin takim boyunu 30 metrenin altina cekme arzusunu da denkleme dahil eder, beklerimizin de sanilanin aksine wing-back degil full-back oldugunu goz onunde bulundurursak, top bizdeyken ortaya soyle bir tablo cikacaktir...

    http://gss.gs/2jz.jpg

    boylelikle; hem top rakipteyken alani parselledigimiz hem de top bizdeyken bekleri ileri cikarmadan 3. bolgede yeterli seviyede sayica ustunluk kurabildigimiz icin, her iki durumda da 2. bolgenin kontrolunu elimizden birakmamis olacagiz.

    ayrica bu sistemde, seri'nin yanina alinacak/kiralanacak bir adet duncan ve alani dogru parselleyecegimiz icin pres yapmasina cok ihtiyac duymadigimiz, 14 ve 17. zone'lardaki becerileri ile rakiplerin korkulu ruyasi olacagini dusundugum babel - falcao ikilisi ile bizi uzun zamandir hasret kaldigimiz sampiyonlar liginde ust turlari gorme hedefimize bir adim daha yaklastiracaktir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın